Странице

недеља, 26. мај 2013.

Nekoliko šema punjača olovnih akumulatora

Pre neki dan sam obećao da ću da postavim nekoliko šema punjača.
Imam ih nebrojeno mnogo. Od najjednostavnijih do onih potpuno automatizovanih. Postaviću i jedne i druge pa neka svako bira šta mu je želja. Za neke šeme mogu da garantujem da su potpuno funkcionalne (nekoliko njih sam i realizovao), a za neke ne mogu. Ja sam ih sakupljao nekoliko godina. Onom ko čita moj blog biće dosta lakše, jer će imati razne šeme na jednom mestu bez potrebe za traganjem po internetu.
Ko bude, eventualno, zainteresovan za njih, mogu da mu pružim pomoć i neke savete.
Evo jednog linka na kojem se nalazi veoma mnogo raznih šema :

http://www.electroschematics.com/tag/battery-charger-circuits/

----------------------------------------------------------------------------------

A ovo je moj izbor šema iz lične kolekcije. Postavio sam one za koje smatram da zadovoljavaju potrebe prosečnog korisnika.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Vodio sam računa da SVAKI punjač (ispravljač) ima i strujnu i naponsku regulaciju. Bez te dve regulacije NEMOGUĆE je napraviti dobar i kvalitetan punjač akumulatora. Zato "buvljački" punjači "napune" akumulator (naročito ako je veoma sulfatizovan) za 10-15 minuta, maksimum pola sata (opet zavisi od kapaciteta). To sa punjačem koji ima strujnu regulaciju je NEMOGUĆE uraditi.
Mislim da je za sad dovoljno. Možda će nekom ko nema iskustva sa elektronikom ovo sve izgledati komplikovano, ali sve postavljene šeme su VEOMA kvalitetne i sigurno rade. Prvi (punjač) i treći ( impulsni punjač) uredjaj sam lično napravio. Rade tačno kao što je i naznačeno.