Странице

субота, 11. април 2015.

Sajam automobila 2015.- utisci, noviteti...

Prošlo je poprilično vremena od kad se sajam završio, mada mislim da nije kasno da sumiram skromne utiske sa njega. Nisam stigao ranije da napišem šta se dešavalo na sajmu zbog nekoliko privatnih obaveza kao i zbog mnogobrojnih unapred zakazanih servisa akumulatora. Koliko sve ovo vredi što radim, govori i to što me je pre nekoliko dana kontaktirao momak koji radi završni ispit na Fakultetu tehničkih nauka (Novi Sad) sa temom (izvinjavam se ako grešim, ali znam da je "tu negde") "Uloga olovnih i nikl-kadmijum akumulatora u obnovljivim izvorima energije". Bilo mi je zadovoljstvo da mu pošaljem dobru i korisnu literaturu do koje bi on teško došao. Želim  mu svaku sreću!
Na sajam nisam išao sam već sam bio sa mojim drugom Stevom, "doktorom za motorna ulja i maziva", a nadam se i budućim doktorom tehničkih nauka.  Sve u svemu, bilo nam je odlično i nimalo dosadno!
Dakle, kao i uvek Mercedes je zauzeo samostalno celu jednu halu, naravno prvu, čim se uđe. Slike kažu sve:








 Svaki moj komentar bi bio suvišan. Iako nisam ljubitelj gore pomenutog proizvođača, što reče na sajmu moj drug Steva "ako ništa drugo, bar su napravili prvi automobil". Naravno, Mercedes je klasa za sebe. I mnogo više od toga.
A onda nešto strašno zanimljivo.  Najbrži auto u Srbiji, 0-100 Km/h za 2,8 sekundi!!! Stari, dobri Fića, ili bar ono što je ostalo od njegove karoserije, ima te karakteristike. I nešto što NIKAD nisam video u mom životu (za sve postoji prvi put)-ovaj auto ima DVA (2) motora, napred i nazad!!!??? Zato i ima takve karakteristike. Takođe zanimljivo je i to što ima prenos preko lanca, kao motocikl. Da ne ulazim dalje u priču, slike kažu sve:






Još jedna ekskluziva: kamion koji je služio u prvom svetskom ratu. Naravno, potpuno restauriran, sređen, obnovljen. Stvarno, stvarno nešto što se izuzetno retko vidi, a možda i nikad u životu.


U istoj hali su bili izloženi oldtajmeri, svaki od njih u potpuno voznom stanju i sigurno se ne bi mnogi požalili da imaju neki primerak u svom vlasništvu.




 A onda ono zbog čega sam, između ostalog, i išao na sajam. Najviše smo se zadržali u hali gde je bila izložena garažno-servisna oprema, ulja i akumulatori. Što se tiče samih akumulatora, moram da primetim da je bilo manje izlagača nego prošle godine.Takođe primećujem da je, kao i prošle godine, najbolji izložbeni štand imala "Topla" ( http://www.tab-shop.rs/ ). Imao sam prijatan razgovor sa ljudima koji su me izuzetno lepo primili, porazgovarali smo, razmenili iskustva, vizit kartice... Možda jedino što mi je malo zasmetalo je to što nisu imali ni jedan izloženi komad nekog AGM akumulatora. Tražio sam da vidim neki model, međutim nisu imali. Verujem da će na sledećem sajmu tu malu nezgodaciju da poprave.
Litijumski akumulatori više nisu nikakava novost u automobilima i motociklima (ili jesu?), tako da je bilo izloženo nekoliko modela tog tipa akumulatora i to za motocikle. Naravno, pošto je to za prosečnog vozača još uvek "svemirska tehnologija", na svakom od tih akumulatora je navedeno koji kapacitet olovnog akumulatora menja. Međutim, moram da primetim nešto u vezi stavljanja litijumskih akumulatora u neko vozilo. Naime, liijumski akumulatori imaju sličnu, ali SAMO sličnu karakterisiku punjenja kao olovni. Ali... Olovni akumulatori odlično podnose prepunjavanja (bar oni klasični), dok je to kod litijumskih STROGO ZABRANJENO!!! Alternator uvek dopunjava olovni akumulator, makar i malom strujom, dok alternator za litijumski akumulaor mora da ima sasvim drugačiju matricu punjenja. To praktično znači da kad se taj akumulator dopuni do nekog naponskog nivoa (recimo 3,7V po ćeliji za litijum-fosfat akumulatore), tada PRESTAJE punjenje. U suprotnom desiće se eksplozija i paljenje akumulatora. Dakle, vozilo u koje se stavlja litijumski akumulator mora da ima i odgovarajući aletarnator. Bar ja to razmišljam. Možda grešim...
Ovo je još nešto što je nepoznato oko savremenih litijumskih akumulatora tako da će to u buduće da predstavlja izazov.




Poslednja slika ja mutna jer je slikano kroz staklo, ali to je jedan zanimljiv uređaj sa litijumskim akumulatorom.To je dobro pozanti starter ili "buster" za slučaj startovanja motora kad je akumulator loš. Izutetno lagan, samo 1,2 Kg , zahvaljujući litijum akumulatoru, ali veoma jak, isporučuje startnu struju čak od 500 ampera a vršna struja ide čak do 1200 ampera!!! Evo ovde kao to izgleda: http://www.batterycontroller.it/booster_k3600.html
Bilo je i električnih skutera. Doduše, veoma skromno. Ovo je jedino viđeno:


Pošto već dugi niz godina servisiram (punjače, akumulatore, kontrolnu elektroniku...) ovakve električne bicikle, skutere i šta već, zanimalo me je da vidim koji se akumulatori ugrađuju u ove modele jer su cene više nego "strava". Bar za moj ukus. Verujući da se za taj novac se dobijaju litijumski akumulatori, zatražio sam od izlagača da mi pokaže akumulatore koji se nalaze ispod sedišta  (ili već gde). Međutim, dobio sam sledeći odgovor:"Nemate vi tu šta da dirate akumulatore, već se to radi samo u servisu. Inače,akumulatori su SILIKONSKI". Da sad ja ponovim: SILIKONSKI.
Za sve ove godine rada sa akumulatorima, motorima, automobilima, električnim biciklama, sam se svačega naslušao i nagledao.
Ali ovako nešto ni u najvećem ludilu nisam mogao da pomislim. SILIKONSKI akumulatori.
Kada sam dobio takav odgovor (ako je to uopšte odgovor), moj drug Steva me je pitao, naravno sarkastično, "da li je to ono što plavuše stavljaju u grudi"?
Pa ako su već stavili čoveka na svoj štand da reklamira i prodaje električne skutere ili šta već, MORALI SU DA GA NAUČE DA JE TO GEL TIP AKUMULATORA (podvrsta VRLA akumulatora) KOJI U SVOM ELEKTROLITU SADRŽI SILIKA GEL ZBOG TOGA DA BI MOGLI U BILO KOJEM POLOŽAJU DA RADE.
Taj nesrećnik je znao da je "nešto" oko silikona samo se nije dobro "odrazio", što bi rekao legendarni Žika Pavlović, "ljubi ga majka".
Inače, za taj novac se mogu dobiti skuteri sa litijumskim baterijama. Izgleda da je ovde samo izgled u pitanju. Ne znam šta bi drugo moglo da bude.
Nadam se da će neko iz te firme da možda pročita sve ovo, pa da kasnije pozove tog "stručnjaka" na dopunu njegovog znanja. I dalje ne mogu da verujem šta je čovek "odvalio". To je žešća provala nego ono sa "suvim" akumulatorima.
Idemo dalje.
A onda ZVER. Ne baš čistokrvna, ali ZVER. Bilo je nekoliko priloga u jednoj emisliji koja se bavi automobilizmom baš o ovo vozilu. Nije do kraja završeno, još uvek se radi na poboljšanju istog.

Naravno, tu je bilo i nekoliko hibrida, konkretno Tojota Prius. Ovo su slike motora. Može se videti velika kontrolna elektronika, regulator, kao i kompjuter koji stoji uspravno pored elektronike. Zanimljivo za videti.

I na kraju potpuno električno vozilo i sajamska premijera-KIA soul.



Obzirom da je ovo potpuno električno vozilo, može se primetiti jedna zanuimljiva stvar u motoru-klasičan olovni akumulator od nekih 45Ah. Na moje pitanje koja je namena tog akumulatora (ni ja ne znam sve), od jedne, kako da kažem...izuzetno prijetne i lepe devojke sam dobio odgovor da on služi da "pokrene onaj veliki akumulator (litijumski valjda, nema drugi)? Pošto je već bilo kasno, a do tada smo prepešačili bar razdaljinu od Cvetkove pijace do bloka 70, nisam dalje hteo da ulazim u diskusiju sa dotičnom. U suprotnom bih onda morao da tražim nekog sa štanda ko se stavarno razume u to vozilo da bi mi objasnio ono što me zanima. Samo, valjda ne bih dobio onako "stručno" objašnjenje kao kod onog sa "silikonskim" akumulatorima. Ipak je ovo ozbiljna firma. Pretražujući vaskoliki internet naiđoh na ovaj link a baš u vezi ovog električno vozila. Ipak nisu stvari sa električnim vozilima onakve kako nam na prvi pogled izgledaju.
http://chargedevs.com/newswire/kia-dealer-dont-buy-a-soul-ev/
Sve u svemu, bilo je lepo, svašta se nešto videlo, saznalo, "naučilo"...
Do sledećeg sajma me čekaju neki novi "suvi" i "silikonski" akumulatori.
I sve što ide uz njih.
P.S.
Još jedan zanimljiv link...
Automobilske gume koje dopunjavaju akumulator na električnom vozilu.
Neverovatno ali istinito.
http://www.autoblog.com/2015/03/06/goodyear-imagines-a-tire-that-can-charge-your-ev/