Странице

субота, 18. април 2015.

Svi akumulatori ( i još mnogo toga) na jednom mestu!

Nebrojeno mnogo puta sam bio pitan za savet, preporuku oko kupovine novog akumulatora. Šta mislim da bi bilo dobro za to vozilo, da li je ovaj ili onaj proizvođač bolji, koji će akumulator duže da traje... To su skoro svakodnevna pitanja.
Na koja ja ne odgovaram.
A to sam već mnogo, mnogo puta objasnio. Razlozi su kako subjektivni tako i objektivni. To je tako a biće i ubuduće. Možda glavni i najvažniji razlog zašto sam doneo takvu odluku je ODNOS PROSEČNOG VOZAČA PREMA DELU AUTOMOBILA KOJI SE ZOVE AKUMULATOR.
Da pojasnim...
Lošim, neprimerenim i pogrešnim ophođenjem prema akumulatoru se može učiniti to da se on uništi (na ovaj ili onaj način) u veoma kratkom vremenskom intervalu, čak u toku garantnog roka. Razlozi uništenja akumulatora su mnogobrojni (naročito kod vozila nove i novije generacije). Zbog toga ja ne dajem nikakve preporuke u vidu toga da li je ovaj ili onaj proizvođač bolji. Jednostavno, neko može da posluša moj savet, pa da mu se desi da nekoliko puta zaboravi svetla ili neki drugi električni uređaj, isprazni ga do maksimuma, i da mu akumulator strada mnogo pre nego što je normalan radni vek. Ili, još gore, da preporučim akumulator za neko vozilo koje se koristi van neke normalne upotrebe-čitaj taksi. Tek je tu ludilo!!! A na kraju krajeva, niko me i ne plaća da bilo koga protežiram i glorifikujem.
Što sam imao da kažem o kupovini akumulatora rekao sam ovde:
http://akumulatori-desulfatizatori.blogspot.com/2014/09/ove-akumulatore-bih-ja-izabrao.html
Ali, da bih olakšao ljudima kod kupovine i odluke oko akumulatora, dajem još jedno mesto na vaskolikom internetu gde se mogu naći mnogi poznati proizvođači na jednom mestu. I to nije sve već su tu čak i ocene kvaliteta kao i komentari kupaca na kvalitet akumulatora. Tu su naravno cene koje su, manje-više, iste kao kod nas. Šta više, tu sve moguće vrste akumulatora za : motocikle, AGM, gel, stacionarni, za solarnu upotrebu, trakcioni... Dalje, postoji veliki izbor kvalitetnih ("pametnih") punjača (ja ih LIČNO nešto "ne mirišem"). Pa su tu pretvarači 12-24V/230V. Kako oni male snage do onih čak od 6000 vati!!!
Sve u svemu, ponuda nije ništa posebno ali se može za skoro svaki akumulator naći ocena kvaliteta ili komentari kupaca. Smatram da su to dovoljne (ali ne i presudne!) stvari kod odluke kupovine akumulatora. Jer, ponavljam, na dužinu trajanja radnog veka akumulatora utiče bar desetak faktora. Na polovinu njih se može uticati i tako produžiti njihov rad.
Dodao bih i to da se ogromna većina proizvođača akumulatora koji se nalaze na tom mestu može naći i kod nas. Oni kojih nema verovatno nisu vredni pomena.
Međutim, moram da ukažem na jednog prozvođača. Sad, kako to kad nikog ne reklamiram?
Tačno! Međutim, tog proizvođača akumulatora nema kod nas, nema u slobodnoj prodaji da se nabavi, ne postoji zastupnik niti uvoznik.Zato ga i pominjem posebno. Za njega imam samo reči hvale, a to su pokazali i mnogobrojni testovi nemačkog ADAC-a. To je "Moll". Imao sam ih na servisu samo nekoliko, i to su bila vozila koja su uvežena iz inostranstva. Svaki od tih akumulatora je bio uspešno oporavljen, bez većih znakova oštećenja. Znam da sam ih već negde na blogu spominjao i hvalio, ali ko će ga znati gde je to...
Zato, topla preporuka za sve one koji su u mogućnosti da dođu do akumulatora tog proizvođača da ga ugrade u svoje vozilo. Kod nas ih nema u prodaji, u to sam siguran.
Ovo je dokaz da postoje proizvođači akumulatora za koje se veoma malo zna a koji imaju bolji kvalitet od "onih", svima nama toliko poznatih marki...
Verujem da sam uspeo ovim da još malo olakšam posao oko kupovine i nabavke akumulatora i da se ljudi manje pitaju "a koji je bolji"...
Skoro sam napisao da akumulator prosečnog kvaliteta može duže da traje od onog koji je kvalitetniji. Samo je stvar ophođenja i održavanja. I ništa više.
Mesto za odabir akumulatora:
https://www.autobatterienbilliger.de/
A da nisam napamet govorio koliko su kvalitetni "Moll" akumulatori, kažu ove nagrade:
http://www.moll-batterien.de/qualitaetsauszeichnungen/adac_en.html
http://www.moll-batterien.de/qualitaetsauszeichnungen/oeamtc_test_en.html
http://www.moll-batterien.de/qualitaetsauszeichnungen/auto_zeitung_en.html
http://www.moll-batterien.de/qualitaetsauszeichnungen/tcs_touring_club_en.html

Evo kao se pojednici bore protiv bolesti zvane "prazan akumulator":
Kliknuti na sliku zbog veće rezolucije.