Странице

четвртак, 22. мај 2014.

Moj skromni doprinost u svoj ovoj nesreći

Ima mnogo načina da se pomogne ljudima koji su doživeli i preživelu veliku, možda i najveću nesreću u svom životu. Nesreću zvanu POPLAVA.
Pišem poplava velikim slovima da se ona ne zaboravi, da bude na opomenu sledećim generacijama, da se iz ovog nešto nauči. Kažu da čovek više nauči iz svojih grešaka nego iz drugih stvari. Mislim da je tako. Zato ću dati svoj skromni doprinos u okviru svog znanja.
Juče i danas mi je stiglo nekoliko pisama sa pitanjima ljudi kojima je poplavljeno desetine akumulatora. Pretpostavljam da su u pitanju prodavnice auto delova i razni auto servisi. Mada sve ovo što budem napisao može bez ikakvih problema da se iskoristi i u svrhe ličnih vozila koja su prošla poplavu. Ako za takve uopšte ima spasa.
Dakle, biću kratak i objasniću kako bih ja sve to uradio. Dalje, svaki dobar predlog bilo kog čitaoca biće objavljen odmah. Ni ja nisam posisao svo znanje ovog sveta.
-Prvo utvrditi da li je klasični ili AGM akumulator. Ovo zbog toga što je praktično nemoguće da u AGM akumulator uđe voda jer je on zatvoren (ali ne hermetički!!!) i ima samo ventile ispod poklopca koji se otvaraju kad unutrašnji pritisak pređe određenu granicu. Da olakšam, AGM akumulatori su VEOMA retki i ja sam ih sreo samo nekoliko u svoj praksi da su ugrađeni u neko vozilo.
-U slučaju klasičnog akumulatora, a i u slučaju AGM, sigurno je došlo do pražnjenja jer je stajao dugo u vodi. To je neminovno, samo je potrebno utvrditi nivo ispražnjenosti.
-U klasične akumulatore je sigurno ušla prljava i zagađena voda. Manja verovatnoća je da je ušla kroz čepove jer su oni čvrsto stegnuti( da nisu u toku vožnje bi iscureo elektrolit). Ako se utvrdi da se to desilo, pregled bi morao da uradi majstor, stručno lice, pomoću bometra. Ispitati svaku ćeliju, gustinu i zamućenost. To je ipak lakše uraditi kod novih i novijih akumulatora jer oni stariji već imaju malo zamućen elektrolit zbog eksploatacije. Po potrebi prosuti sav elektrolit iz akumulatora. Naliti OBIČNU DESTILOVANU VODU. Ostaviti 10-15 minuta. Nakon toga priključiti punjač i puniti malom strujom, ako postoji takva mogućnost. Ako ne, onda  punjačem koji se poseduje. Nakon tog višesatnog punjenja isprazniti ponovo sav elektrolit. Tek onda se može naliti nov, fabrički elektrolit u sve ćelije i ponovo pristupiti punjenju. I nadati se da ovo može dati neke dobre rezultate.
-Zašto baš ovako? Zato što samo ispuštanje starog elektrolita i sipanje novog nije dobro jer:
1. na pločama je ostao sulfat i on mora da bude skinut
2. potrebno je isprati akumulator jer je ušla prljava voda. To se može učinit i nekoliko puta, ništa ne škodi.
Ako se utvrdi da u akumulator nije ušla voda (nivo poplave nije dosegao do njega) ali je deo instalacije u kolima bio potpoljen, onda je potrebno kvalitetno napuniti akumulator. Ovo zbog toga što je prljava voda sigurno napravila spoj i električni potrošači su ispraznili akumulator. Gledao sam pre neki dan primer automobila koji je stajao u poplavi i bili su mu uključeni brisači zbog spoja koji je napravila voda. Ovo je najbolji slučaj, ako tako nešto može da se kaže. Dobro napuniti akumulator i stvar će verovatno biti rešena.
Ovo sve važi za akumulatore sa čepovima. Oni bez čepova, koji imaju malu rupicu sa strane za izlazak gasova... Tu neće biti nikakve pomoći. Kod njih je nemoguće izliti elektrolit. Ja bih ipak pokušao da ih punim. Možda ipak nije ušla voda, možda ipak nije puno prljave vode ušlo u ćelije. Ako se primeti da se posle nekoliko sati deo kućišta zagreje preko normalne granice (više od 30-35 stepeni), onda je taj akumulator u kratkom spoju. I ide u reciklažu Opet, kod onih sa čepovima moguće je da nakon ispiranja ta prljavština koja je napravila spoj ispadne napolje. Ovo je sve u domenu pretpostavki. Ipak je praksa mnogo puta drugačija nego teorija.
I na kraju...BILO KOME hoću da pomognem. Ako znam i umem. Oni koji imaju prodavnice auto delova sa velikim brojem akumulatora imaće mnogo posla ali je i verovatnoća da se može mnogo toga spasiti. Ako neko takav postoji neka me kontaktira na meil i ja ću mu izaći u susret.
Ovo je moj mali doprinos svima onima koje je zadesila nesreća zvana POPLAVA.
Bilo, ne ponovilo se nikad više.