Странице

недеља, 16. јун 2013.

Znanje i iskustvo

Da pomognem svima koji hoće da naprave desulfatizator...
PRVO...
MORAJU se naučiti neke osnovne stvari iz elektrohemije. Šta se dogadja u akumulatoru, hemijske reakcije, šta je sulfat olova, korozija pozitivne rešetke, startna struja, kapacitet, unutrašnji otpor...
MNOGO, mnogo ima toga pre početak svega.
OVO KAŽEM JER SAM JA KRENUO POGREŠNIM PUTEM. MENI NIKO NIJE IMAO DA POKAŽE. JA SAM SVE NAUČIO NA TEŽI NAČIN. ALI, POSLE SVEGA TOLIKO ZNAM.
JA SAM "SAŽVAKAO" PROBLAMTIKU OLOVNIH AKUMULATORA NEVEROVATNO BRZO. Knjige sam čitao do iznemoglosti. Naučne radove, različita naučna saopštenja, slušao razne vebinare(za neki dan ima ponovo predavanje firme "TROJAN" u vezi stacionarnih akumulatora), čitao sam makar i NAJMANJU informaciju do koje sam mogao da dodjem...
Sad sam tu gde jesam.
Dobro, pomoglo mi je to što sam elektroničar po zanimanju. Mnogo.
Ali...
Kada sam počeo sa svim ovim znao sam da akumulator ima 12 volti i da je unutra olovo i sumporna kiselina.
I to je bilo sve.
Sada...
Ja "držim" predavanja. I drago mi je zbog toga.
Ponavljam...
"Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati".

Evo nekoliko šema desulfatizatora!!!!!

Postoji mnogo šema desulfatizatora i svi oni rade na istom principu-veoma kratki i jaki impulsi struje. Impulsi se kreću u okviru desetina mikrosekundi do par milisekundi.
Koliko su korisni i efikasni...
To ostavljam da oni koji naprave donesu lični sud. Ja neću i ne želim da govorim o tome. Mogu da kažem da je jedan bolji od drugog pa da nisam u pravu. Ovako, samo eksperiment može da pokaže pravo stanje.
Dakle, u ličnoj dokumenatciji i arhivi, medju nekoliko hiljada šema, našao sam nekoliko koje mogu da posluže. Ni jedna nije komplikovana, šta više, uredjaji su više nego jednostavni. MOGU da pomognu ali je potrebno dosta vremena. Sad... Ko ga ima.
Da se malo vratim unazad.
Ako već dodje do sulfatizacije, jedan od DOBRIH metoda je ekvalizacija. O njoj sam pisao pre neki dan. Dakle, prvo to probati. U mnogo slučajeva pomaže. Mnogo više nego što čovek može i da zamisli. Doduše, treba imati i takav punjač koji tu opreciju omogućava.
I to sam sve lepo objasnio.
I postavio sam i lietarturu za čitanje. I to kakvu.
Pravu, profesionalnu.
Pa ko voli...
-------------------------------------------------------------------
Prva šema je ona koju sam i ja lično napravio i koristio neko vreme.
Napominjem da NIJE POTREBNO praviti donji deo uredjaj koji služi samo za merenje unutrašnjeg otpora akumulatora-koji je u slučaju sulfatizovanog akumulatora ogroman. Kod novog i dobro napunjenog ta vrednost je od 5-10 milioma. U prevodu - veoma mala. Zato startni akumulatori mogu da daju u trenutku tako ogromne struje od par stotina ampera. A ko hoće baš da pravi, neka izvoli.








-------------------------------------------------------------------
Ova je veoma slična kao prošla, samo malo sofisticiranija. Ali, princip rada je isti.






Na grafikonu sa osciloskopa se vide impulsi koji "udaraju" olovne ploče.
Sad... Ko se razume u elektroniku-razumeće. Oni drugi neće.
-----------------------------------------------------------------
Evo još jedna pa da bude tri!!!



---------------------------------------------------------------------
To bi bilo to. Imam ja još puno, puno toga. I pražnjač konstantnom strujom(veoma bitni uredjaji jer se na kraju mora ispitati kapacitet !!!), merač unutrašnjeg otpora akumulatora...

Svima kojima nešto nije jasno ili treba pomoć, tu sam.
Puno sreće u pravljenju uredjaja!!!
Važna napomena!!!

OVO SU UREDJAJI ZA AMATERSKU UPOTREBU!!!!  NE OČEKUJTE OD NJIH VELIKA ČUDA!!!

Stigla hemija!!!!!!!!!!!

Naizad, stigla je hemija, tačnije Na2SO4. Tako sam i najavio pre desetak dana. Nešto me je malo skuplje izašlo nego što sam računao, ali biće sasvim u redu ako se pokaže ispravno i korisno. Moraću još malo da potražim po netu u vezi natrijum sulfata. Ja znam za kadmijum sulfat da se dodaje u sulfatizovane akumulatore, ali za ovo još nisam čuo. Mada, šta sve znam i šta još mogu da naučim...
Vidim da se traži po netu šema desulfatizatora iz nemačkog Elektora. Ja sam ga napravio pre tri godine i njegovu sliku sam i postavio, doduše slikao sam samo kutiju, bez elektronike. Ali, potražiću po mojoj ogromnoj dokumentaciji pa ću da postavim i tu šemu. Nije komplikovana, mada imaju dva kalema koji eventualno mogu da budu problem. Ja sam ih rešio tako što sam ih izvadio iz starog napajanja iz kompjutera. Mada ne moraju da odgovaraju uopšte!!!
Za sve one što prate ovaj blog, evo šte se traži po netu u vezi akumulatora u poslednjih nedelju dana:

- sve o akumulatorima
 -dali na kratkoj relaciji moze da se prazni akumulator
- desulfatizator
- punjač olovnih akumulatora
 -desulfatizator elektor
-elektor desulfatizator
-punjac akumulatora sa regulacijom
-koliko volti pokazuje pun akumulator
-.....