Странице

уторак, 1. април 2014.

Accureg 7000 / 8000 (punjač i regenerator olovnih akumulatora)

Mnogo ljudi se raspituje, traži, planira da regeneriše i osvežava akumulatore. Ja kažem"dobro", evo aparata za sve one koji misle da je to posao za njih. Može da se kupi na mnogo mesta u raznim državama. Pa ko hoće, srećno mu bilo!

Dakle:

http://www.system-elektrotechnik.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=14&Treeid=6&Itemid=58

Cena uređaja...  Ne piše na zvaničnom sajtu. Ali sam je ipak pronašao.
Tiha jeza.
                 

7 коментара:

Анониман је рекао...

Mogu samo da zamislim koliko to kosta. Ali zvuci mnogo dobro. Steta sto mi obicni smrtnici ne mozemo to sebi priustiti.

Mozes li mi samo reci koliko otprilike traju ovi pametni punjaci nove generacije?

Djuro је рекао...

Nije mi baš jasno pitanje. U kom smislu koliko traju, vremenski dok se ne pokvare ili koliko im treba da napune akumulator? Ili nešto treće?

Ninac је рекао...

Vremenski mislim dok se ne pokvare, koliko godina traju obicno?

Djuro је рекао...

Nemam takve informacije niti bih mogao da ih saznam. A nikad mi tako nešto nije palo na pamet! Punjače koje posedujem su profesionalni ili moj ručni rad. Svaki od njih radi besprekorno i to posle nekoliko stotina popravljenih akumulatora. Svi "inteligentni" punjači su napravljeni odlično i profesionalno. Ni jedan od njih nije došao u moje ruke za sve ove godine da ih popravljam. Punjač akumulatora je uređaj koji se kupuje na duge staze, da traje mnogo godina. Na njemu ne bi trebalo štedeti. Kao i na motornom ulju. Ako se štedi đavo dođe po svoje, kad-tad. Dalje, savremeni punjači imaju ugrađenu zaštitu od kratkog spoja, pregrevanja i pogrešnog polariteta. Bar bi trebalo. Ovo se ne odnosi na "punjače" sa buvljaka za 20 evra.
Toliko bih mogao da kažem o dugotrajnosti. Kao i sa svakim tehničkim uređajem, ako se povede računa trajaće dugo i radiće besprekorno.

Анониман је рекао...

Zdravo Miša, imam jedno pitanje koje me zanima a ne mogu da nadem ispravan odgovor.E vako htio sam napraviti mali olovni akumulator(izvaditi i smanjiti ploce neformiranog akumulatora za motore) za dugotrajno skladistenje/hibernaciju (10+ godina) koji bi u odredenom trenutku bio aktiviran.Kako ni jedan formirani olovni akumumulator ne moze izdrzati bez odrzavanja toliki period mislio sam kiselinu drzati u odovojenom odjeljku od akumulatora koji nije formiran nikada bio.Kada bi se akumulator trebo aktivirati kiselina bi bila utisnuta u njega i on bi proradio trenutno.
Ovo je moja zamisao e sad mi ti odgovori moze li se kiselina drzati izvan akumulatora toliki period bez da se isprazni sama od sebe ili da olovo nekako strada u neformiranom akumulatoru od oksidacije ili neceg treceg.

Djuro је рекао...

Razumeo sam pitanje ali je za mene taj postupak nelogičan. Zašto bi se skladištio akumulator za neku upotrebu ako bi zatrebao za desetak godina ako se može kupiti i nabaviti baš tad kada zatreba? Zašto bi stajao tamo negde u nekoj šupi ili garaži deset godina? Dakle, to što ti hoćeš da uradiš radi se sa "suvo šaržiranim" akumulatorima. Oni nemaju elektrolit u sebi a on se doliva kad bude potrebno, tog trenutka. Međutim, nije samo da se sipa elektrolit pa je akumulator odmah spreman za upotrebu, već postoji i procedura za taj postupak. Ništa komplikovano ali zahteva nešto vremena i kvalitretan punjač. Još jedna bitna stvar je to, koliko ja znam, da je rok trajanja tih suvo šaržiranih akumulatora 5 godina. Olovo nije osteljivo na oksidaciju ali se neke promene ipak dešavaju na pločama. Za 5 godina sigurno mogu da se koriste bez problema. Tako se (nekad) radilo sa akumulatorima u vojsci, stajali su u takvom stanju do trenutka dok ne zatrebaju. Elektrolit nije osteljiv na stajanje ali mora da stoji u originalnoj ambalaži. Koliko znam (mora bih mog druga Stevu hemičara da konsultujem) sumporna kiselina hoće da povuče vodu iz vazduha kao npr. kuhinjska so. Tačnije, ta hemikalija je higroskopna i lako vezuje za sebe vodu. Ako bi se to desilo poremetila bi se koncentacija i "zaprljao" bi se elektrolit.

Анониман је рекао...

Taj akumulator bi bio raden prema vojnim specifikacijama.Problem je sto nemogu naci nigdje sastojke za primarnu termalnu bateriju koja ima rok skladistenja 30 godina a pali se pirotehnickim putem samo jednom i traje kratki period od par sekundi do max. jednog sata i daje ogromnu snagu na spram svih danasnjih poznatih tehnologija.To sam pokusao simulirati donekle ovim sto sam opisao ali vidim da to ne bi islo.