Странице

субота, 23. мај 2015.

Zašto akumulatori (relativno) kratko traju-nekoliko proverenih činjenica

Mnogo toga se promenilo od kad je počela nebrojena elektronika da se ugrađuje u automobile. Kako ona fabrička tako i ona koja je postavljena naknadno. Ova prva je projektovana i predviđena. Ona druga... Ona pravi mnogo više problema nego što se to može zamisliti. Naravno, ona predstvalja ogromno opterećenje za akumulator u savremenim kolima. A bez nje se ne može. Pa ako se još ugradi muzika 2 x 1000000 vati, navigacija, mali televizor, punjač za lap top... Eto problema!!! Mada, pisao sam ja u nekoliko navrata o toj problematici. Ne bih da se ponavljam.
Ovog puta bih hteo da kažem nešto o čemu se ništa ne zna. Ili zna samo mali broj ljudi, onih koji su upućeni u tu problematiku. Ili o tome što se "tamo negde" načulo. O nečemu što ni jedan proizvođač neće da kaže. Jer to nije dobro za fabriku, proizvodnju, profit, zaradu. Šta god.
Zato i postoji ovaj blog.
Da razbija misterije i zablude.
 I otkriva ono što niko ne zna.
Ili zna, ali neće da kaže.
Nedavno samo bio na sajmu tehnike (i elektronike). Novi trendovi moraju da se prate, tehnika ide svetlosnom brzinom!!! Ovo "elektronike" ne postoji u tačnom nazivu sajma, ali ja volim da dodam jer , realno gledajući,  na sajmu ima najviše izlagača koji su , na direktan ili indirektan način, uključeni u tu industriju. Šta više, ovaj sajam mi je više značio nego onaj proletos, sajam automobila. Iz mnogo razloga.
Jedan je sledeći.
Najveći.
Naime, na sajmu je bio štand IHIS (Institut za Hemijske Izvore Struje-Zemun). Pošto sam znao da su se bavili, ranijih godina, testiranjem i projektovanjem akumulatora, upitao sam osobu koja je bila zadužena za komunikaciju sa posetiocima, da li se i dalje institut bavi olovnim akumulatorima. Na moje veliko iznenađenje (i razočarenje), odgovor je bio negativan. Pošto sam ušao u konverzaciju sa, očigledno, osobom kojoj tematika nije bila nepoznata, ona mi je predložila da se upoznam sa čovekom koji se nalazio iza pulta. Pošto nisam znao o kome se radi, rečeno mi je da je to bivši profesor, doktor elektrohemije, koji je skoro ceo svoj radni vek proveo na institutu proučavajući i praveći akumulatore. Mom iznanađenju i sreći nije bilo kraja! Takva osoba se ne upoznaje svaki dan! Realno gledajući, ko sam ja u celoj ovoj priči oko akumulatora, pored jedne takve osobe? Tako sam i nastupio, pitao sam da li bi imalo smisla da započnem konverzaciju sa profesorom?!
Ispostavilo se da je je imalo. I te kako.
Razgovor je trajao onoliko dugo koliko je bilo potrebno a da ne bude navaletno i bezobrazno. Mogao sam da postavljam bezbrojna pitanja, ali...
Saznao sam neke činjenice za koje sam načuo, ali nisam bio siguran.
A saznao sam  neke druge za koje nisam znao. 
I to loše.
Elem...
Ono o čemu sam počeo. 
Zašto današnji akumulatori (relativno) kratko traju. Da se razumemo, mogu oni da traju bar za 50% svog radanog veka i duže...
Ali se to ne isplati. Naravno proizvođaču.
-TANKE PLOČE
O ovo sam već pisao. Mnogo. I još jednom se potvrdilo od profesora. Kaže, da bi se izvukla što veća struja iz što manjeg akumularora, stavljaju se tanje ploče.  Za mene (relativno) ništa novo, ali sam dobio potvrdu iz prve ruke. Akumulatori nisu bili nikad manji, a jači!!! Da bi izvukli, naročito za dizel vozila, veliku struju, stavljaju se tanje ploče. Što više ploča, veća površina a time i jača strartna struja. Da bi stekao kakav-takav utisak koliko je to tanje, neka bude da su originalne ploče bile debljine 1mm a sad su 0,8mm. Neka se niko ne zavarava, tih 0,2mm mnogo znači. 
Naravno, na ovo se ne može uticati ni na koji način. Jednostavno, čovek kupi akumulator. I to je to.
-MNOGO ELEKTIČNIH POTROŠAČA 
Takođe sam već debatisao o ovome. Naširoko i nadugačko. Jednostavno, danas ništa ne može bez elektronike. A biće još gore. To je sigurno. Već postoje vozila sa dva akumulatora-litijumskim i olovnim. Jednom prilikom sam napomenuo da se vek akumulatora u poslednjih 5 godina drastično smanjio a najveći razlog je povećan broj električnih i elektronskih potrošača. Nije to ništa novo. Međutim, ovom problemu još više doprinosi i to što se naknadno ugrađuju toliko puta spominjani dodatni uređaji. To ne bi bilo (možda) opasno da se oni koriste dok motor radi (mada je i to loše jer dovodi altrenator u stanje otežanog rada pošto pored fabričkih mora da snabdeva strujom i dodatne uređaje), ali postaje opasno kad se motor ugasi. Tad akumulator strada. I to mnogo. Ako se ta radnja često upražnjava, eto ogromnog problema. Dolazi do ubrzane sulfatizacije (tu gradska vožnja posebno uzima danak), preranog trošanja ploča... Šta reći? Na ovaj problem se može dosta uticati. Nije potreba naročita mudrost za  to , potrebno je samo redovno i kvalitetno dopunjavati akumulator. Naročito ako se vozilo koristi na kratkim relacijama. Samo tako će se sprečiti prerani otkaz akumulatora usled sulfatizacije. 
Na kraju...
Nešto o čemu sam, ja lično, samo razmišljao da doprinosi (relativno) kratkom radnom veku. Onako, po neki put mi je prolazilo kroz glavu čitajući stručnu literaturu. Možda sam i negde naišao na samo neki trag koji vodi ka tome. Ali, ipak su se obistinile slutnje.
-RECIKLAŽA STARIH AKUMULATORA
Da. Upravo tako. Ogromna većina svih današnjih novih akumulatora su proizvedeni od starog, prerađenog olova. Olovni akumulatori su najrecikliraniji proizvod na kugli zemaljskoj. To je dobro, odlično! Međutim, u svemu tome ima problem. Profesor mi reče da koliko god prečiste staro olovo ipak u njemu ostaju nečistoće. Makar i mali procenat, ali ipak postoje. A to je još jedan razlog dužine trajanja današnjih akumulatora. Kome ću da verujem ako neću čoveku koji je 20 godina samo radio sa olovnim akumulatorima? U ,bivšoj nam, državi je sarađivao sa skoro svim fabrikama koje su se bavile proizvodnjom istih. Ovaj problem je nemoguće izbeći. Jednostavno, to je tako. Čovek mora da se pomiri sa time. 
Ipak, nije baš sve tako crno i loše. Ponavljam, dobro, kvaliteno i pravovremeno održavanje akumulatora može da produži njegov vek drastično. Normalno, svo to održavanje pada u vodu ako elektro sistem loše radi u vozilu. Džaba dobar akumulator ako alternator loše dopunjava, ili još gore, ako postoji parazitna struja, što bi narod rekao, da nešto "vuče struju na kvarno". A da to vozač ne zna. Pa se uveri na dosta bolan način. Stavljanjem ključa u bravu da bi se posle toga čulo onaj "zvuk"-TK, TK, TK!!!
Ovo su teme o kojima može da se napiše doktorska disertacija. Ja to nisam imao nameru, hteo sam samo da pojasnim i otkrijem još neke probleme koji se javljaju kod današnjih automobila a vezani su za akumulatore i elektro sistem. Svaki od tri nabrojana problema traži možda još dublju analizu. Međutim, smatram da sam i ovim malim tekstom razjasnio još nekoliko misterija i zabluda.
Obzirom na čitaoce ovog bloga koji mi se javljaju sa pohvalama na moj rad i sa time da su mojim savetima za još nekoliko meseci, pa i godinu dana, produžili vek svog akumulatora, verujem da sve ovo nije uzalud.
*
*
*

Nešto zanimljivo za kraj.
Ako tako nešto može uopšte da bude zanimljivo.
Hibridna vozila nisu baš česta kod nas. To su vozila koja koriste regenarativno kočenje za punjenje Ni-MH baterije koja služi kao dodatni pogon pored klasičnog motora. Jedno takvo vozilo je i veoma poznata Tojota prius. Njen dodatni Ni-MH akumulator, koji se nalazi duboko "zakopan" u prtljažnom prostoru, koji ima nekih 60 Kg težine i čiji je napon 270V(!!!), je postao "poslastica" za lopove!!! Doduše, sve se to još uvek događa u Americi, ali znajući da vesti "lete", eto nama uskoro tih problema. A koliko znam, u mom gradu postoje takva dva vozila sa hibridnim pogonom.
Da li da dodam da je cena jednom takvog akumulatora oko 3000 dolara...?
Ko ne veruje, evo dokaza:
https://www.yahoo.com/autos/daring-thieves-targeting-the-toyota-prius-for-its-119357625667.html
http://www.theverge.com/2015/5/20/8628843/toyota-prius-battery-theft-san-francisco

 

12 коментара:

Анониман је рекао...

Naleti na ovaj tekst reko bice ti sigurno zanimljiv.Sta mislis hocel te baterije zamjeniti olovni akumulator.

http://www.bug.hr/vijesti/aluminijske-baterije-umjesto-litijskih--jos/143854.aspx

Анониман је рекао...

Vrućina, došlo leto, slabo ko čita nauku o akumulatorima, a trebalo bi

:-)

Pozdrav!

Djuro је рекао...

Kad bih pisao o svim vrstama baterija na ovom blogu, a za koja ja znam, trebalo bi mi još 2 života. Zato, fokusirao sam se samo na olovne akumulatore jer su oni najčešći i najzastupljeniji. Svi ostali su "egzotika", pa čak i litijumski koji se sad već bukvalno svuda nalaze. Malte ne, izlaze iz frižidera!
Da, znam za tu vrstu baterija, kao i za aluminijum-vazduh baterije. Međutim, na kraju svih krajeva:
-sve te vrste baterija su još uvek "egzotika" i velika većina od njih se nalazi u fazi testiranja po laboratorijama
-i ono najvažnije, njeno veličanstvo "CENA". To je ono što olovne akumulatore izdvaja od svih ostalih. Oni su bili i ostali najjeftiniji akumulatori bez premca. Da uporedim, litijumsku akumulator za automobil, prosečnog kapaciteta, košta 5-6 puta više od olovnog.
Da li ima ljudi koji bi platili toliko?
Po mom istraživanju ima, međutim to je mali broj.
Jednostavno, još uvek je sve to neisplativo.
Za sad.

Анониман је рекао...

Ko zna sto nosi buducnost ali vidis da se sve danas vrti oko ekologije.Izbacili su olovo iz tinola za lemljenje elektronicki komponenti,pa onda iz samih elektronickih komponenti,pa zabranili koristenje olovne sačme u blizini voda itd...Tako ce doci i dan kada ce se sjetiti i olovnih akumulatora.Sadasnja cjena tone aluminija je 1700 dolara dok tona olova kosta 1900 dolara po toni.Ako se sadasnji monopolisti dogovore mogu vec sutra naci jeftiniju i bolju zamjenu olovnom akumulatoru,ali sto bi ulagali u novu tehnologiju kada dobro zaraduju i sa postojecom.Ali zato se onda ne moraju cuditi kako vanzemaljci lete brzinom svjetlosti,a mi jos gmizemo ko puzevi.

Djuro је рекао...

Da je tako lako proizvesti i skladišiti električnu energiju, ne bi se u svu tu "nauku" ulagao ogroman novac i naročito znanje. Da se radi na svakodnevno na tim i sličnim problemima dokazuje i to da se sprema zamena za litijumske akumulatore. A već se mogu naći i NiZn (nikl-cink) baterije za automobile. Ali, to je već druga tema.

Анониман је рекао...

Sta ubija akumulatore leti, sem sto voda brze isparava, sulfatizacija ploca je brza... itd? A sta je sa ventilatorom koji nastavlja da hladi motor nakon gasenja istog? I uzmem amper klesta, kad ono skoro 7 A. I tako svaki put po 5 minuta, a onda bez punjenja. Zakljucak, punite akumulator i (narocito) leti.

Pozdrav,
Mladen
Beograd

Djuro је рекао...

Ja napisah odličan i poučan tekst na tu temu:
http://akumulatori-desulfatizatori.blogspot.com/2014/08/kako-utice-topla-i-hladna-klima-na.html
Ljudi koji misle, a takvih je 99,99%, da hladnoća šteti akumulatoru, greše neverovatno! To je u prethodnom tekstu lepo objašnjeno i potkrepljeno slikom. Tačno je da je sulfatizacija neuporedivo brža, da voda brže isparava...I nešto što je najopasnije u celoj priči je KOROZIJA POZITIVNE REŠETKE. Tu nema pomoći. Ali, to je prirodan proces rada olovnog akumulatora. Sa povećanom korozijom sledi veća potrošnja vode. Dalje, sa povećanjem temperature se ubrzava samopražnjenje. Ovo je informacija za one ŠTO DRŽE AKUMULATOR NA TOPLOM AKO GA EVENTULANO NE KORISTE ZIMI U SVOM VOZILU!!! To je nešto najgore što mogu da urade.
Nije tu toliko problem u radu ventilatora, to je nešto što mora da postoji jer bi se oštetio motor zbog prekoračenja dozvoljene temperature. To se brzo nadoknadi radom alternatora, donekle. Mnogo je opasnije što današnja omladina ima svega i svačega što troši struju u svojim kolima, plus pojačalo od 4 x 10000000 vati!!! Pa kad ga "odčepe" da se čuje tamo na nekom parkingu ili na plaži... E, to mu 'ebe kevu. Naravno, ko će da puni akumulator posle toga, pa to je "rupa bez dna", plastična kutija sa kiselinom koja je uvek spremna da pokrene motor. Da, al' kad bi se zezali...
Tačno je da se akumulator treba puniti i leti, naročito proveravati nivo elektrolita. Inače, samo dolivaje destilovane vode može nešto neznatno da pomogne. Pravo i ispravno održavanje je prvo kvalitetno punjenje pa TEK ONDA dolivanje potreben količine vode, 10-15 mm iznad ploča.

Анониман је рекао...

Postovanje:

Citajuci Vas blog,nadam se da cu dobiti prave i proverene informacije vezane za jedan akumulator.Pre svega nadam se da nisam pogresio temu za iznosenje ovog problema.
Naime radi se o sledecem:

Akumulator sluzi iskljucivo za napajanje pumpe za centralno grejanje pri nestanku elektricne energije.Akumulator je snage 55Ah povezan preko pretvaraca sa pumpom.

Neki Vas savet vezan za ``odrzavanje`` akumulatora za te namene.
Akumulatoru prva celija i poslednja u redu je blago ostala bez tecnosti,tj.gornji deo celija je bio suv,pre pocetka ove grejne sezone dolio sam do granicnika destilovanu vodu,medjutim pri nestanku el.energije pumpa nije radila.Tako da sumnjam na akumulator. Sta raditi?

Hvala Vam unapred na odgovoru.
Srdacan pozdrav.

Djuro је рекао...

I uvek jedno te isto ponavljam: startni, automobilski akumulatori NE SLUŽE ZA SISTEME NEPREKIDNOG NAPAJANJA!!! Od ovog ne može jasnije. Za tu namenu su potrebni akumulatori sasvim drugačijeg unutrašnjeg sklopa.To su akumulatori za duboka pražnjenja. Oni nemaju potrebu za dolivanjem vode(niti je moguće), imaju veoma malo samopražnjenje, dugotrajniji su od automobilskih. I naravno skuplji od istih, a za isti kapacitet, bar za 30%. Pa sad ko voli neka izvoli! Automobilski akumulatori imaju tanke ploče jer je kod njih bitna startna struja, a oni drugi imaju debele ploče ali zato mogu da izdrže duboka pražnjenja. Ja sam ovo odavno objasnio na mom blogu i ne bih da se ponavljam po ko zna koji put.
To što su dve ćelije ostale bez elektrolita sigurno je doprinelo da se oksidišu ploče. To je zauvek izgubljen kapacitet. Samo dolivanje destilovane vode bez ikakvog kvalitetnog dopunjavana dobrim punjačem ne znači ništa. Akumulatori, koje god vrste bili, koji služe za namene neprekidnog napajanja, MORAJU da imaju REDOVNO I KVALITETNO DOPUNJAVANJE DO TAČNO ODREĐENOG NAPONSKOG NIVOA. U prevodu, ako akumulator samo stoji i “ čeka” kad će da nestane struja pa da stupi u akciju, slabo će da uradi taj posao (sulfatizuju se ploče). Postoje uređaji za tu namenu koji posmatraju napon akumulatora pa kad padne na neki naponski nivo pokrenu dopunjavanje. I ono je različito za različite tipove akumulatora. A ako to ne postoji, potrebno je obezbediti nekim dodatnim uređajem stalno dopunjvanje (takozvano “float” dopunjavanje). Mislim da je ovo bilo jasno.

Mister је рекао...

hvala na odgovoru pomogli ste mi puno,ipak cu uzeti no akumulator,razmisljam se izmedju titanim,u 75 ah 680 i bosh s4 silver 72 ah titanim je italijanski brend hvale je ovde u prodavnici

Aleksandar Drinic је рекао...

Postovani.

Koji punjac za akumulatore preporucujete. Imam 3 vozila u porodici ( 2 x Twingo i Megan ). Sva vozila imaju najvise gradske voznje i sigurno je potrebno povremeno napuniti akumulatore.
Znaci punjac za moje potrebe kako bih produzio vijek akumulatora.

Hvala vam.

Djuro је рекао...

Odavno sam ja tu temu oko punjča "prežvakao". Uz sve to, NIKAD ne dajem savete koji punjač ili koji akumulator bi trebalo kupiti. Razlozi su mnogobrojni. Dakle, evo ovde sam ja to davno napisao:
http://akumulatori-desulfatizatori.blogspot.rs/2014/04/pet-odlicnih-vrhunskih-punjaca.html
Skupo jeste ali odlično rade svoj posao.
Uz to, naravno, da se može doći do njih.
Ili nekih sličnih.