Странице

недеља, 16. јун 2013.

Evo nekoliko šema desulfatizatora!!!!!

Postoji mnogo šema desulfatizatora i svi oni rade na istom principu-veoma kratki i jaki impulsi struje. Impulsi se kreću u okviru desetina mikrosekundi do par milisekundi.
Koliko su korisni i efikasni...
To ostavljam da oni koji naprave donesu lični sud. Ja neću i ne želim da govorim o tome. Mogu da kažem da je jedan bolji od drugog pa da nisam u pravu. Ovako, samo eksperiment može da pokaže pravo stanje.
Dakle, u ličnoj dokumenatciji i arhivi, medju nekoliko hiljada šema, našao sam nekoliko koje mogu da posluže. Ni jedna nije komplikovana, šta više, uredjaji su više nego jednostavni. MOGU da pomognu ali je potrebno dosta vremena. Sad... Ko ga ima.
Da se malo vratim unazad.
Ako već dodje do sulfatizacije, jedan od DOBRIH metoda je ekvalizacija. O njoj sam pisao pre neki dan. Dakle, prvo to probati. U mnogo slučajeva pomaže. Mnogo više nego što čovek može i da zamisli. Doduše, treba imati i takav punjač koji tu opreciju omogućava.
I to sam sve lepo objasnio.
I postavio sam i lietarturu za čitanje. I to kakvu.
Pravu, profesionalnu.
Pa ko voli...
-------------------------------------------------------------------
Prva šema je ona koju sam i ja lično napravio i koristio neko vreme.
Napominjem da NIJE POTREBNO praviti donji deo uredjaj koji služi samo za merenje unutrašnjeg otpora akumulatora-koji je u slučaju sulfatizovanog akumulatora ogroman. Kod novog i dobro napunjenog ta vrednost je od 5-10 milioma. U prevodu - veoma mala. Zato startni akumulatori mogu da daju u trenutku tako ogromne struje od par stotina ampera. A ko hoće baš da pravi, neka izvoli.








-------------------------------------------------------------------
Ova je veoma slična kao prošla, samo malo sofisticiranija. Ali, princip rada je isti.






Na grafikonu sa osciloskopa se vide impulsi koji "udaraju" olovne ploče.
Sad... Ko se razume u elektroniku-razumeće. Oni drugi neće.
-----------------------------------------------------------------
Evo još jedna pa da bude tri!!!



---------------------------------------------------------------------
To bi bilo to. Imam ja još puno, puno toga. I pražnjač konstantnom strujom(veoma bitni uredjaji jer se na kraju mora ispitati kapacitet !!!), merač unutrašnjeg otpora akumulatora...

Svima kojima nešto nije jasno ili treba pomoć, tu sam.
Puno sreće u pravljenju uredjaja!!!
Važna napomena!!!

OVO SU UREDJAJI ZA AMATERSKU UPOTREBU!!!!  NE OČEKUJTE OD NJIH VELIKA ČUDA!!!

2 коментара:

Unknown је рекао...

Kako ste napravili ovu zavojnicu ili je gotova kupljena. poz

Djuro је рекао...

Obzirom da se bavim više od 20 godina elektronikom, imam mnogo delova. Tako da sam te zavojnice našao u nekom uređaju(možda je napajanje iz kompjutera). Mada, to je bilo toliko davno da se ja toga ne sećam. Od tada sam nabavio i napravio profesionalne uređaje tako da mi taj desulfatizator stoji kao uspomena na moje početke bavljenja ovim poslom.