Странице

петак, 24. октобар 2014.

[Upozorenje potrošačima] Oprez pri kupovini „Black Horse“ akumulatora

Nije mi namera bila da IKAD pljujem po nekom proizvođaču akumulatora ili da nekog bezrazložno hvalim samo zato što je to "poznato ime". Danas, sa svom tehnikom i tehnologijom skoro svako može da napravi akumulator. Pitanje je kvaliteta. Kao i svega što se kupuje. Više se (skoro) ništa ne pravi da traje. Oni stariji znaju o čemu govorim. Ja spadam u neku srednju generaciju i dobro se sećam tehničkih (i mnogih drugih) stvari koje su trajale... da se zaboravi kad su kupljene.
Dugo sam razmišljao da  li da objavim ovo što pronađoh na vaskoliikom internetu. Ni sam ne znam koliko mi je to stajalo na monitoru. Nije da se ovo manje više nije znalo, ali se ovim potvrdilo ono o čemu se duže vreme pričalo. Nije to toliko da su njihovi akumulatori loši (ima i toga, iz ličnog iskustva kažem), više je neposlovnost u pitanju. A kad se samo setim da su do pre 6-7 godina pravili jedne od najboljih akumulatora u Evropi. To mogu da tvrdim jer njihov akumulator imam u svojim kolima 9 (devet) godina. Onda je došla PRIVATIZACIJA.  Sve ostalo je istorija.
Dakle, ako ja ovde govorim i pišem o svakojakim stvarima u vezi akumulatora i auto elektrike, trebalo bi da budem pošten do kraja. I jesam. Mada, nisu ni tako "srećne" priče kod svetski poznatih proizvođača akumulatora. Kao što rekoh na početku, ništa više nije napravljeno da traje.
Elem...
***********************************************************************************
Obaveštavamo potrošače koji se odluče za kupovinu akumulatora, proizvođača „Fabrika akumulatora Sombor a.d“, da u slučaju opravdanih zahteva za reklamaciju u zakonskom roku od 2 godine, u najvećem broju slučajeva neće biti u mogućnosti da u redovnom postupku ostvare pravo na obeštećenje, bilo da se radi o zameni robe ili povraćaju novca.



Ni nakon višemesečnih pokušaja da se u postupku pregovora reše problemi sa trgovcima i proizvođačem, nije postugnut značajan napredak.

Kako je u Fabrici akumulatora Sombor a.d., koja posluje u sastavu Farmakom grupe, pokrenut stečajni postupak, većina trgovaca koji prodaju „black horse“ akumulatore navedenog proizvođača odbija da u redovnom postupku obešteti potrošače, čiji su zahtevi za reklamaciju opravdani. Ovakvo odbijanje reklamacije se u velikom broju slučajeva vrši uz obrazloženje da za njih ne postoji mogućnost obeštećenja od strane proizvođača i da bi svaka isplata novca ili zamena robe potrošačima išla isključivo na štetu trgovca.

Novonastalu situaciju dodatno kompikuje činjenica da su u nekoliko slučajeva koji su dobili sudski epilog, potrošači opet ostali bez mogućnosti za refundaciju, iz razloga što se u toku postupka račun trgovca, koji je odbio da vrati novac ili zameni robu, našao u blokadi. Ovakav epilog prouzrokovao je dodatne troškove za potrošače i našu organizaciju koja je inicirala pokretanje sudskog postupka.

Zbog svega navedenog, pozivamo potrošače da pri odabiru i kupovini akumulatora budu naročito obazrivi, odnosno da imaju u vidu probleme do kojih može doći u slučaju da se odluče za modele „black horse“, Fabrike akumulatora iz Sombora.
***************************************************************** 
Izvor: 
http://potrosac.info/novosti/upozorenje-potrosacima-oprez-pri-kupovini-black-horse-akumulatora