Странице

уторак, 23. април 2013.

Pražnjač I

Ovih dana sam se "zapalio" da napravim (i napravio sam danas!) pražnjač. Ili kako se to stručno kaže opterećenje konstantnom strujom, ili još "constant current dummy load". Mada imam savršen PARS punjač i sa njim pražnjač, ovih dana imam dosta malih akumulatora 10-20Ah od Dragana. Počela je sezona električnih (i svih drugih) bicikala. Dosta posla ima. U poslednjih nedelju dana sam dobio 10-15 akumulatora na servis. Pola ne može da se popravi. Druga polovina solidno,70-80% kapaciteta može da se izvuče.
Dakle, pražnjač mi treba (još jedan) zbog velikog broja akumulatora. Mogućnost opterećenja je maksimalno 10 ampera. Za moje potrebe sasvim dovoljno. Vise je nego stabilan. Maksimalno odstupanje sam merio u miliamperima. Što bi se reklo-k'o da sam pljunuo u Dunav!!! Više nego zanemarljivo. Sve u svemu, veoma sam zadovoljan.
Pre neki dan mi je Dejan iz Adam špeda doneo gazdin akumulator od velike kosilice za travu. Stajao je celu zimu. Naravno, sulfatizacija je bila ogromna. Uključio sam ga čim mi je doneo, lagana struja 2 ampera (mada je moglo i manje, ali se pokazalo dobro što sam ga malo više dao po struji). Oko podne je bio sasvim solidan, od 290A sam izvukao nekih 220A. Ponovo me je zvao Dejan, bilo je hitno jer je radnik dolazio da kosi pa je bio potreban akumulator. Nisam naplatio, rekao sam da kuća časti. Bio je to dobar poslovni potez.
Još mi je danas stiglo akumulatora od Dragana, doneo je 4 komada od 20Ah. Dva su fabrički ispražnjena (potpuno novi!), druga dva moram još da vidim.
Dobro je.
P.S. Kupio sam SAVRŠEN Sanwa digitalni instrument!!!!!! Jebe kevu šta sve ima, koliko mogućnosti. O tačnosti neću ni da pričam. Na jednosmernom naponu 0,03%.
PERVERZIJA.
STRAVA.
DA SE ZALEDIŠ.
Sad sam miran sledećih 5 godina. Inače, to mi je peti instrument.
Dovoljno.