Странице

недеља, 23. март 2014.

Sajam... a na sajmu...(4)

Na kraju ono zbog čega sam najviše išao na sajam automobila. Akumulatori. Bio sam pre tri godine ali je tada bio veći broj izlagača posebno onih sa pratećom opremom i svim onim što prati auto industriju. Doduše, ove godine su se pojavili neki novi "igrači" na tržištu akumulatora. Sve sam ih "evindentirao" i uspostvio kontakte sa njima. Nema  tu nikakvih spektakularnih novotarija, bar ne kod nas. Tamo negde, u belom svetu ima.
Elem, stalno se vodi diskusija, mnogo ljudi me pita da li da kupuje klasične akumulatore sa čepovima ili one nove "suve" ili "gel" (al' kad bi se zezali!), tako im rekli prodavci, valjda zato što nemaju čepove za dolivanje vode, tj. održavanje. Objasnih davno da tako nešto ne postoji, "suvi" i "gel". Bar ne u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.
Dokaz da se još uvek u vozila ugrađuju klasični akumulatori je i ovaj snimak iz motora jedne Tojote. U pitanju je baš veliki motor od nekih 2500 kubika i njegov pripadajući akumulator od 90Ah i 850 CCA. Da li bi velika Tojota stavila nešto što ne valja u svoj motor?
Sumnjam.
Ko je razumeo-shvatiće.

 Svi znamo za Durasel baterije koje se korsite u najrazličitije svrhe. I za mene je bilo izneneđanje kada sam video nešto kao na sledećeoj slici. Ali, da budem mnogo precizniji, za te akumulatore sam saznao još zimus tako da sam se sada samo još bolje upoznao sa njima. Imaju tri vrste u zavisnosti od želje kupca i njegovog vozila. Zastupa ih  firma "Sanel" iz Kragujevca. Akumulatori tipa "extreme" su AGM i njihova garancija je 40 meseci.
Da budemo pošteni do kraja. Durasel (američka firma) akumulatore pravi poznata fabrika Baner iz Austrije. Prave odlične akumulatore. Ja se uverio. Mnogo puta. Ko ne veruje evo dokaza:
http://akumulatori-desulfatizatori.blogspot.com/2013/12/univerzalni-akumulator.html


Nikad čuli za "ZXZ" akumulatore ? Da pojasnim. To je podbrend poznatog bugarskog proizvođača "Monbat". Postoji njihova serija "Fuko" koja je namenjena samo za azijska vozila. Zna se da ona imaju potrebe za malo drugačijim oblikom akumulatora.
Kad sam već kod azijskih vozila...  Japanska vozila u velikoj meri imaju taman dovoljan akumulator koji služi samo za paljenje motora. Jednostavnije, tamo gde neki evropski proizvođač stavlja akumulator on npr. 45 Ah, japanski stavlja od 40Ah pa i manji. I to ima svoje zašto.
Link proizvođača:  http://www.zxz-battery.eu/bg/index.php/



Štand istog izlagača koji u svojoj ponudi ima i Varta akumulatore. Ništa revolucionano, samo su malo promenili svoj žuto-plavi znak.

Italijanski "Magneti Mareli". Njihovi akumulatori su provougradni u Fiat i Alfa Romeo vozila. Za ona kola koja se naprave u Italiji. Za ovaj naš Fiat ne znam.


Sve to samo malo bolje se vidi. Klasični, sa čepovima. I neizbežnim "okom".


Firma iz Slovenije, dobro poznata TAB. Oni su imali najveći i najbolje izložen štand. Inače, proizvode i trakcione akumulatore za viljuškare.



Zašto su imali najbolje izložne i sređen štand? Evo dokaza! Između ostalog, imali su i poprečni presek startnog akumulatora. Za svaku pohvalu! U prvom planu se vidi radijalna pozitivna rešetka a iza nje i negativna koja je uvek ubačena u "koverat", propusni plastični izolator koji štiti od kratkog spoja između ploča. Na obe ploče može takođe da se vidi aktivni materijal koji je nanašen u toku procesa proizvodnje.
Za svaku pohvalu!!!



Klasični, dobro poznati Topla akumulatori od iste firme. Za vozila srednje klase mada sam ih viđao i u boljim automobilima. Za moj ukus i iz iskustva su sasvim dobri. Za nijansu su skuplji od neke konkurencije a za isti kapacitet. To nadoknađuju kvalitetom.

Serija "Topla Top JIS" je namenjena za azijska vozila što može da se vidi iz malo "čudnog" oblika kućišta akumulatora i još čudinijh električnih karakteristika, npr. 35Ah i 240A startne struje.



E, ovaj proizvođač je nešto potpuno novo na našem tržištu. U pitanju je turska firma koja ima svoje fabrike u istoimenoj zemlji(centrala) kao i u Ukrajini i nemačkoj. U razgovoru sa predstavnikom frime koja prodaje ove akumulatore sam saznao da se radi o proizvođaču koji pravi i akumulatore za NATO pakt. Što se, u krajnjem slučaju, može proveriti i na zvaničniom sajtu proizvođača. Imaju seriju akumulatora koja je posebno namenjena za vozila sa start-stop sistemom. To je serija "nano gold". To su ,naravno, AGM akumulatori. Međutim, takvi akumulatori ne moraju samo da idu u tu vrstu savremnih vozila već se mogu ugraditi i u klasična. Podrazumeva se da su to ipak vozila sa dosta elektronike i jačim motorima. Zanimljiv je akumulator iz te serije sa 55Ah i sa dosta velikih 520A startne struje. Takvu startnu struju ipak imaju akumulatori od nekih 60 Ah i više. To je dokaz prednosti AGM tehnologije u odnosu na klasične akumulatore. Dobio sam i cenovnik i mogu da kažem da nisu ništa skuplji od konkurencije, bar za neku prosečnu verziju akumulatora.
Trebalo bi obratiti pažnju na ovog proizvođača. Zastupa ih firtma "Fast start" iz Beograda (Zemun).




Rumunski akumulator u Dačiji. Grupacija Reno-Nisan. Zanimljivi čepovi. Napravljeni su da se samo u fabrici zatvore ali se ne mogu više otvarati. Mogu, samo je potreban osrednji odvrtač i malo umešnosti.


Termo zaštitna folija postavljena oko akumulatora. Napravljena je da štiti od toplote a ne od hladnoće. Ko drugačije misli-loše misli.



Međuitim, ovde je nešto mnogo više zanimljivo od termo zaštite. Doduše, to ipak imaju nova vozila iz neke više srednje klase, bar bih ja tako rekao.
Naime, o čemu se radi. Na minus klemi se vidi plastična kutijica sa plavom tačkom. Na prvi pogled, ništa neobično, običan kontakt. Međuitm, u toj kutijici se nalazi elektronika, specijalizovan čip (BQ34Z110, ako je to uopšte bitno) koji "posmatra" sve bitne parametre akumulatora u toku vožnje: napon, struju punjenja i pražnjenja, temperaturu, stanje napunjenosti, stanje zdravlja, unutrašnji otpor... Da bi se optimalno održavao akumulator u toku vožnje takav čip je odlična stvar! Može da se vidi kako sa minus kleme sem glavnog debelog provodnika (masa vozila) ide i tanji kabl sa dve-tri žice. On daje informacije o stanju akumulatora i svemu što se dešava oko njega.
Odlična stvar!
Takođe zanimljivo na ovom akumulatoru je to što je startna struja prikazana u dva standarda, EN i SAE (za nas iz Evrope zanimljiv je EN standard). I još jedan veoma redak podatak naveden na ovom akumulatoru (ovaj podatak je obavezan na svim američkim akumulatorima!!!) je rezervni kapacitet u minutima, u konkretnom slučaju 160 minuta. Proizvođač ovog akumulatora je južnokorejska fabrika "Solite" koja isporučuje svoje akumulatore za KIA vozila. Ovo je primer dobro označenog, kvalitetnog akumulatora.

Ovde se još bolje vidi kutija sa elektronikom.

Očigledano da je prvougradni akumulator u Ford vozila Varta. Bar što se tiče ovog modela.



Zaštićen akumulator najnovijeg modela Reno Megan. Naravno, uz akumulator se kao i u velikoj većini vozila nalazi kompjuter.
I, kao kod francuskih vozila, preporuka za Elf motorna ulja.
Stevo, gde si!?



Šta da kažem na kraju? Dobro je bilo, moglo je bolje. Ostvareni su kontakti sa ljudima koji rade sa akumulatorima, razmenjene brojne vizit kartice, dobijeni razni pokloni, olovke, notesi sa imenima poznatih firmi, mirisne jelkice...
...Čekam sledeći sajam i nastavljam sa ličnim usavršavanjem i radom.
Ako ste zadovoljni, recite svima.
Ako niste, recite samo meni.