Странице

субота, 19. октобар 2013.

Ima i drugih stvari sem akumulatora

Krv život znači. Za čoveka.
Za motor to je ulje.
 Ne postoji džabe izreka "ulje je pola majstora".
Zato, za sve one koji hoće da saznaju mnogo, MNOGO više o motornim uljima, na isti način kao što na mom blogu mogu da saznaju stvari koje niko i nigde ne može (ili neće da kaže), preporučujem da posete :
http://motornaulja.blogspot.com/
Neverovatno mnogo informacija, nepoznatih informacija (recimo, koliki je bazni broj za neko motorno ulje, a to je jako bitno jer kod nas je loše gorivo,  koje je puno sumpora i prilikom sagorevanja se stvara sumporna kiselina koja nagriza cilindre, ventile,...a u ulju se nalazi KOH-kalijum hidroksid koji neutrališe svo to djubre...) i tako to... Ovo što sam napisao je samo VRH LEDENOG BREGA.
Neka mi Steva, vlasnik bloga oprosti ako nisam baš tačno napisao za bazni broj,ali znam da je tako nešto. Ili sam skoro potpuno siguran da je tako.
Internet je ogromna riznica ljudskog znanja.
Pa ko voli nek' izvoli!!!

3 коментара:

Steva је рекао...

Poštovani Mišo,
Dozvolićeš mi da te malko dopunim i pojasnim.
U ulju (mazivu) zapravo nema kalijum hidroksida (KOH) ali se isti uzima kao jedinica mere (baznosti, rezervne baznosti, ulja).
Koriste se druga jedinjenja (za neutralizaciju kiselina) koja daju tu potrebnu ("rezervnu") baznost.
Radi se dakle o "ekvivalentu" KOH-a u mg na g ulja.
Tako se aditivi za tu svrhu i označavaju.
Na primer:
(Over based) Ca-sulfonat, koji može biti OBCS 300 (1g zamenjuje, ekvivalent je, za 300mg KOH), ovaj je najčešći u motornim uljima
OBCS 400 (1g kao 400mg KOH), koristi se za motorna ulja, ali naročito u mazivim mastima
OBCS 500 (1g kao 500mg KOH) koristi se za motorna ulja za velike brodske motore koji koriste gorivo sa puno sumpora pa im TBN ide i do 50 ili sličnih vrednosti (što znači i po 100mg na g ili 100g ovog aditiva, jedinjenja, na kg (motornog) ulja.
Nadam se da nisam odužio a da je od koristi.
Pozdrav,
Steva (Stalker)

Djuro је рекао...

Ma sve je u redu Stevo! Ja sam naišao na nekoliko mesta gde se pominje KOH, čak i u tehničkim opisima ulja. A nisam znao da je KOH samo ekvivalent, da se koristi kao jedinica za baznost ili količinu dodatog aditiva. Tu si ti stručnjak. Ali jedno me teši...
Ja bar znam za bazni broj i šta je , za šta služi... Neki ne znaju ni koje ulje bi trebalo da sipaju u motor. Ma kavo ulje! Nisu znali da mi kažu koja kola voze, zna da je "neki Ford!!?
Zato, i to što znam za bazni broj mi je dovoljno. Znam šta označava i koja mu je uloga.
Kako god, hvala!

Steva је рекао...

Ovo je samo finesa (ne znaju je ni mnogi mašinski inženjeri ili tehnolozi/hemičari ako nisu iz branše) ali je samo dopuna da na tvom blogu (kao što je nadam se i na mom) sve bude naučno i tehnički precizno.
Slažem se da to za samu primenu nema neki značaj (čak je, pošto se meri titracijom, i korisnije da se koristi kao da i jeste KOH) već je bitno ČEMU TO SLUŽI (za šta se koristi i šta znači).
Kako god, nije tvoje znanje ni o mazivima malo, daleko od toga.
Pozdrav!