Странице

четвртак, 6. фебруар 2014.

Čestitka od mog druga Steve za prvu godišnjicu

Danas dobio poruku od mog druga Steve...
Ja njemu želim da što pre završi doktorske studije i odbrani disertaciju!
 .......................................................................................................
Sa nekoliko dana zakašnjenja:
SREĆAN PRVI ROĐENDAN BLOGU!!

Da li zbog mačaka ili čega baš u februaru, nije ni bitno (ali su me iste podsetile na ovaj važan datum).

Izvenredan blog, ali to sam već rekao.
Interesantna paralela je da je pregleda u prvoj godini na ovom i blogu "motorna ulja - stalker" gotovo identičan (oko 36.000) verovatno ±1-2% tačan broj za "motorna ulja" je 35.572 po google analytics-u).
Ako je i više još mi je više drago, na mlađima svet ostaje.

Veliki pozdrav iz zavejanog (i hladnog) Bora, od Steve.

7 коментара:

Djuro је рекао...

Hvala!
Od srca, najiskrenije.
Potrudiću se da istom merom i istim žarom nastavim dalje.

Анониман је рекао...

Srecna godisnjica, svaka cast. Tvoj i Stevin blog su mesta koja nijedan vlasnik automobila ne sme da preskoci. Nigde drugo nema toliko korisnih stvari kao kod vas dvojice. Hvala vam obojici i samo nastavite ovako.

PS: Mozes li samo da mi das tvoju email adresu, moram nesto da te pitam. Po blogu sam se ubio trazeci, al nema sanse da nadjem.

Djuro је рекао...

Moguće da nešto još nisam napisao na mom blogu. A verovatno zbog toga što ima još veoma mnogo stvari pa se nisam baš toga setio. Ovo što sam do sada napisao na blogu je samo vrh ledenog brega. To što hoćeš da me pitaš mora da je nešto mnogo "specijalno" čim nisi mogao da nađeš u ovom moru podataka.
Što se tiče mojih meil adresa ne ostavljam ih javno zbog raznih zlonamernih programa koji ih skupljaju i šalju neželjenu poštu ne njih. Ako želiš da me kontaktiraš uradi to preko Gugl+ kao i ostali što su uradili. Ili jednostavno napiši tvoje pitanje na ovaj način kao komentar. Ako nije ništa "specijalno".

Unknown је рекао...

Postovanje, jedno pitanjce:
koji tip akumulatora (kiselina ili gel ili...) mi preporucujete za potrebe napajanja kamera, elektropenti, punjaca mob. uredjaja kao i prenosnih racunara, za potrebe snimanja
filma u divljini?
Potrebno je 4 kom jacine 100 Ah kao i punjac za iste.
pozz Vojkan

Djuro је рекао...

Da je pitanjce, nije. Ali odgovor može. Dakle, ni slučajno u obzir ne dolaze akumulatori za kola!!! Ovo napominjem jer bi tako uradilo 99% ljudi. Razlozi su poznati. Za tu namenu su potrebni gel ili AGM akumulatori stacionarnog tipa. Preporučujem gel jer su AGM mnogo skupi. Duplo skuplji od klasičinih a za isti kapacitet. To su akumulatori koji su namenjeni za dugotrajna opterećenja malom strujom. Za razliku od automobilskih. Gel akumulatori se koriste npr. za napajanje telefonskih centrala, za UPS uređaje, alarme...Takav tip vam treba. I nijedan drugi. Sad... Za tu namenu su najbolji litijumski ali su oni 5-6 puta skuplji oa olovnih. A ja i ne znam da kod nas ima litijumskih akumulatora tako velikog kapaciteta. Mada, za pare sve ima. Ili bar sve. Punjač STROGO mora da bude kvalitetan sa mogućnošću biranja punjenja gel akumulatora. Oni ne smeju da se pune većim naponom od 14,6-14,8V.Doduše, svi kvalitetni punjači imaju tu mogućnost. Samo je pitanje cene. I naravno mora da bude jak jer 100Ah nije naivan kapacitet. Znači,struja punjenja 10A. Može i malo manje ali je punjenje duže shodno struji. Ne znam da li ćete odmah da punite akumulatore na terenu, za to bi vam trebalo jedan dobar pretvarač sa 12V na 230V. Doduše, čim imate taj uređaj on odmah traži i svoj akumulator da bi proizveo potreban napon. Ovo su neke opšte smernice.Ali mislim da će pomoći u odabiru akumulatora.

Unknown је рекао...

Hvala najlepse na odgovoru:)
Punjenje bih vrsio u toku noci na gradskoj mrezi,
pozz Vojkan

Djuro је рекао...

Nema na čemu! Tu sa da pomognem koliko znam i umem. Aako su potrebne još neke konkretnije i preciznije informacije javite se na moj meil. Pozdrav!