Странице

четвртак, 3. јул 2014.

Kamionski akumulatori ( i njihove najveće ubice)

Iako se kamionski akumulatori ne razlikuju mnogo po pitanju funkcije i potreba od automobilskih, ipak postoje neke stvrari koje ih razlikuju. I to mnogo.
-Kao prvo to je veličina-kapacitet i startna snaga. U pitanju su ogromni kapaciteti kao i startne struje. Pošto sam angažovan od strane jedne velike špediterske firme da im kontrolišem i održavam akumulatore, mogu da kažem da je najveći akumulator (od klasičnih startnih) sa kojim sam se sreo bio kapaciteta 225Ah i 1200A startne struje. Dakle-nešto ogromno! I veoma jako! Što i ne čudi jer je potrebno da startuje motor od 15000 kubika. I da podmiri još mnogo potreba i potrošača.
-Tu dolazimo do možda najveće razlike u nameni kamionskih akumulatora u odnosu na automobilske. Dakle, pošto su vozači kamiona "osuđeni" na odvojen život, u kamionima se nalaze, između ostalih potrošača i frižideri. To nisu veliki potrošači ali su STALNI potoršači. Svi znamo da frižideri rade 24 sata, tj. da su uključeni u mrežu. Tako je i sa kamionskim frižiderima. Samo, u kamionu ne postoji gradska mreža. Da stvar bude još gora ( u nekim slučajevima), mora da postoji pretverač sa 24V na 230V. Tu su neminovni gubici. Mada današnji savremeni pretvarači imaju male gubitke. Ali ima i frižidera čiji motori rade direkltno na 24 V pa je tu situacija malo bolja. Pa se može zaključiti da kamionski akumulatori jednim delom imaju ulogu stacionarnih akumulatora. Tu su još neki potrošači koji nisu tako česti kod automobila, recimo punjač za lap top. Nije naivan potrošač. Pa radio-stanica, kabinska svetla... A kad dođe zima tu je neminovni vebasto za grejanje kabine. Sam motor vebasta nje veliki potrošač ali je STALAN potrošač. Tiha voda breg roni, kaže stara izreka. Kad se saberu svi potrošači i njhova učestanost upotrebe može se videti zašto su potrebni tako veliki akumulatori koji neki put nisu dovoljni. Naravno, kad im se ne pristupi sa pažnjom i potrebnim i dovoljnim održavanjem.
-Pošto kamionski akumulatori u 99 % slučajeva stoje ispod sanduka ili kod poslednje osovine, oni su stalno izloženi atmosferalijama. Mada su zaštićeni i stoje u kutiji. Zbog njihov položaja česte su korozije stubića. Pošto su struje kod startovanja takvih motora enormne (preko 1000 ampera), makar i najmanji otpor između stubića i kleme može da napravi nenadoknadivu štetu. Imao sam slučaj da je stubić bio skoro potpuno istopljen na jednom kamionu koji je dovežen iz inostranstva, ali je ipak ostalo parče tako da je čovek koji radi izlivanje stubića u mom gradu mogao nekako da "nakalemi" malo olova i da sačuva potpuno ispravan akumulator.
-Vibracije kod kamiona su višestruko povećaneu odnosu na automobile. Zato je bitno da oba akumulatora budu propisno stegnuta u svojim ležištima. Ako nije tako urađeno, kod starijih akumulatora se može desiti da se otkine malo parče olova sa ploča i da napravi kratak spoj u nekoj ćeliji. Mada se to može desiti i kod običnih putničkih automobila, ali ređe stvar.
-Kod nekih kamiona postoji nešto kao "minimalni rele". Oni koji se bave elektrnikom znaju šta je to. Da se lakše razume, to je uređaj koji isključi napajanje iz akumulatora da se ne bi ispraznili ispod za to dozvoljene granice. Tako nešto nisam sreo kod naših kamiona, ali je takav uređaj u Americi i Kanadi skoro obavezan. Aljaska i tako to... Ko je shvatio, razumeće. Takav uređaj je izuzetno koristan jer uvek se ima uvid u kom je stanju akumulator. Pa ako se neko malo "zanese", on isključi napajanje da ne bi se ispraznio ispod dozvoljene granice. Znajući mnoge naše vozače, takav uređaj bi trebalo fabrički ugraditi za njihovo vozilo. Muzika od milion vati, svetla, navigacija, mali televozor, tablet računar...Pa nije akumulator rupa bez dna!!!
-Loše punjenje je čest uzrok preranog otkaza akumulatora. Posebno ako su u kamion ugrađeni AGM akumulatori. Oni ne podnose nikakve "anomalije" u sistemu punjenja. I nisu "prijatelji" alternatora. Ovo zbog toga što AGM akumulatori zahtevaju punjenje u granicama od 14,4-14,7V. To alternatori nemogu da daju, mislim na taj napon. Najčešći napon punjenja akumulatora na kamionima je 14,1-14,2V. To sam sretao u skori 100 % slučajeva. A ako se nedovoljnim naponom pune akumulatori pa još ako se i ne odražavaju kako bi trebalo, eto je sulfatizacija. I glavobolje. I novac iz džepa bez preke potrebe. Čini mi se da postoje AGM akumuatori koji zahtevaju klasičan napon punjenja alternatora od 14-14,4V. Time bi problem mogao da bude rešen. Kako god, potrebno je pravovremeno održavanje kamionskih akumulatora. Pošto takva vozila prelaze ogromna rastojanja i to bez prekida, alternator ima mogućnost da prilično solidno DOPUNI akumulatore. Međutim, sve to pada u vodu kada celu noć radi frižider i vebasto. Pa se posle toga parkira kamion i ne vozi nekoliko dana.
-Koliko su kamionski akumulatori dobri za startovanje motora toliko su loši za cikličnu upotrebu. A ona je neminovna zbog mnogobrojnih potrošača koji su neizbežni u savramenim kamionima. Zato su možda polutrakcioni akumulatori (za dvostruku namenu, startovanje i napajanje potrošača) pravi izbor. To bi bio neki kompromis koji daje odlične rezultate. Iskreno, u svojoj praksi do sada nisam naišao na kamion sa tim tipom akumuatora. Takvi akumuatori su dosta skuplji od klasičnih startih ali i dosta izdrživiji po pitanju napajanja potrošača.
Sve ima svoju cenu.
P.S. Htedoh da završim ali se setih nečeg veoma bitnog, nečeg što kod automobila ne postoji. Pošto kamioni imaju po dva akumulatora, OBAVEZNO dolazi do nejednakog punjenja i pražnjenja akumulatora. Čak iako su potpuno novi akumulatori, stavljeni u isto vreme i oba su bila na istom naponskom i kapacitivnom nivou, vremenom će doći do disbalansa. I ranijeg otakaza jednog od njih.
Šta raditi?
PRVO, uvek voditi računa da su oba pravovremeno i potpuno napunjenja.
To malo teže, ko vodi računa o akumulatorima?
Dalje, NE MEŠATI novi i stari akumulator!!! Ako jedan otkaže, trebalo bi promeniti oba. Znam da je to malo teže za džep, ali i manje boli glava vlasnika kamiona. U početku će sve biti u redu ali će vremenom i onaj novi akumulator pre vremena nastradati jer trpi veće opterećenje... I tako se može u krug... Non stop... Duga je to priča...
Ovo se često događa (da jedan strada pre nego drugi) kad neko "pametan" izvuče žicu sa samo jednog akumulatora zbog napajanja npr. radija ili radio stanice. Pa tako mesecima sluša radio na odmorištu dok čeka da mu dođe vreme za polazak na put. Jedan akumulator slabi neprimetno. Pametnjaković ništa ne primećuje. Za sad. Odjednom primećuje jedno jutro na minus 5 stepeni kad mora hitno na put...
Prošle godine sam prisustvovao situaciji kad je jedan vozač za dlaku izbegao otkaz jer je takvu stvar uradio na kamionu koji vozi. To se nije primećivalo u početku ali JEDNOM JE MORALO. Bio sam pozvan jer je kamion bio zakazao i nije mogao na put. U roku od nekoliko minuta sam utvrdio da je jedan za 30% više ispražnjen od drugog. U početku mi nije bilo jasno zašto je to tako jer su oba akumulatora bila stavljena u isto vreme i bili su relativno novi. Svako bi pomislio da je u pitanju možda fabrička greška. Međutim, "jedna" žica mi je privukla pažnju. Tako nešto sigurno nije bilo fabrički ugrađeno na klemi akmulatora (Mercedes Aktros, ako se dobro sećam). Pozvao sam šefa servisa da zajedno pogledamo o čemu se radi. Onda je on pozvao vozača. Na kraju je ustnovljeno da je ta žica napajanje pretvarača za punjenje lap topa. Bolje da mu niko tada nije bio u koži!!! Na kraju se sve dobro završilo, ja sa napravio mali pretvarača sa 24 na 19V za lap top. I svi zadovoljni.
Najbolje bi bilo da svaki kamion ima balanser za akumulatore. Uređaj je relativno jednostavan da se napravi. A vredi mnogo. Još više vredi ako se on postavi na potpuno nove akumulatore. Time će se osigurati da se oba akumulatora pune POTPUNO istim naponom. Ako jedan pokuša da"povuče" veći napon od drugog, elektronika stupa na scenu i to ispravlja. Da napomenem da je balanser do neke granice efikasan. To je ipak nemoguće uraditi (ujednačiti) sa jednim starim i jednim novim akumulatorom. Takvi akumulatori moraju da idu u servis i da se tamo na profesionalnim punjačima dovedu u koliko-toliko jednako stanje.
.
.
.

Disbalans je VEOMA svojstven za litijumske akumulatore. I naravno opasan po njihov kapacitet. Zna se da litijumski akumulatori NE PODNOSE NIKAKVE EKZIBICIJE U VIDU PREPUNJAVANJA ILI DUBOKOG PRAŽNJENJA ISPOD NORMALNOG NIVOA. Upravo se ovih dana borim sa velikim brojem litijumskih akumulatora da ih dovedem u red, da ih izbalansiram i vratim u redovnu upotrebu. To je Sizifov posao i zahteva mnogo vremena, znanja i VEOMA precizih instrumenata.
Ali o tom poslu, kako se i šta radi, možda uskoro.
I ovoliko je dovoljno.
Bar za sad.

8 коментара:

Анониман је рекао...

Pozdrav misa,imam jedno pitanje u vezi ovog teksta o kamionskim akumulatorima.Ako anlaser vuce toliko puno ampera,zasto akumulatori nisu postavljeni blize motoru,npr.ispod kabine.Jer krace zice su prave manji otpor.
Ako slucajno znas koliki je presjek tih zica od akumulatora prema motoru.

Djuro је рекао...

To pitanje bi trebalo da postaviš inženjerima koji projektuju električnu instalaciju kamiona. Ali, nemoj da misliš da oni ne znaju za to da su dugački kablovi i da imaju veliki otpor. Sve je to izračunato i proračunato milion puta tako da nema tu mnogo potrebe za razmišljanjem. Zna se koliku maksimalnu struju povuče anlaser, tu se uračuna otpor kablova i zna se koliki je pad napona od klema akumulatora do anlasera. I nema puno filozofije. Sve je jasno.
Što se tiče preseka kablova ne bih mogao sa sigurnošću da kažem. Ali nisu manji (u zavisnosti od zapremine motora) od 25mm2 pa do 40 i više mm2 za velike motore. Ako je dužina kablova do anlasera velika onda se stavljaju kablovi koji su deblji za jednu meru deblji nego obično.

Rade је рекао...

Evo i mene nakon dužeg vremena, obično "komendijam" kad dodje 'ladn vreme brrrr al za sada je podnošljivo. Troši se ta sruja zimi ko luda. Sad malo da se na dovežem na komentar od Miša Jovanovića za taj relej koji pri nekom padu napona isklučuje 'kumulatore da bi mogao kamion da upali. Ima toga recimo često kod MB, Daf-a a to često bude i dodatna oprema koja pri narudžbini novog vozila nije ni skupa. Sad bi ja postavio jedno stručno pitanje a vezano za desulfizator. Na koji način se koristi, imam ponudu za jedno vozilo Volvo (ali taj se koliko vidim ugradjuje) i uvek stji na vozilu kao ovaj http://www.volvotrucks.com/trucks/serbia-montenegro-market/sr-sc/parts_service/genuine-volvo-parts/4kampanja/documents/volvo%20letak%20a5_mr_srb_prepress.pdf
Postoji li nešta recimo tipa da se koristi odredjeni period pa da se oporave akumulatori pa ponoviti postupak nakon nekog vremena. Šta je najpametnije činiti u toj situaciji.

Djuro је рекао...

Koliko znam, kada kupiš neki tehnički uređaj dobiješ uz njega dokumentaciju za korištenje istog. Obzirom da je u pitanju Volvo, sigurno ćeš dobiti neki papir za ugradnju i korištenje tog desulfatizatora. Tako da je moja svaka dalja sugestija izlišna što se tiče tog uređaja. A i kako bih znao bilo šta o njemu kad sam to prvi put video u životu? Kako piše u dokumetu koji si mi poslao da pogledam, OBAVEZNO BAR JEDNOM MESEČNO DOPUNITI AKUMULATORE EKSTERNIM (SPOLJNIM) NAČINOM-ČITAJ REDOVNIM KVALITETNIM PUNJAČEM. Ovom rečenicom je bukvalno sve rečeno. Preventivno i redovno održavanje je najbolji lek protiv sulfatizacije i prevremenog otkaza akumulatora.

Siera је рекао...

Pošto mi vozilo ne radi već 60 i neki dan skinuo sam akumulatore da ih dopunim. Bilo je u medjuvremenu par puta povremenog paljenja vozila u trajanju od recimo po sat vremena u pitanju je Topla Energy 225ah i 1300a en-a Nije paljen kamion skoro 20 dana odem danas i zateknem 22v s tim što mi prilikom davanja kontakta pri nižim temp automatski pali i grejač za motor i tad mi je napon pao na 20.5v, ignorišem grejač i vrmmm upali bez "zapinjanja" kako to ume da bude prilikom praznih akumulatora.Ovi akumulatori su stari otprilike proleće 2013 godine
Druga priča je mali akumulator od hladnjače Topla Top+30 zatvorenog tipa 97ah 750a en-a kupljen negde u martu ove godine, u njemu nisam zatekao ni 0v struje, ma kakvi 0 volti možda i minus volti :) :) :) koja sila je pokupila struju Ja pojma nemam. Stavio sam je na punjač na minimum ne bi li se probudila e sad neka joj je bog u pomoć. Nije mi jasno šta prazni bateriju nešta ne mogu da vratim film u nazad ali ne sećam se da sam imao tih problema ranije. Pokušaću to da rešim sklopkom za prekid struje pa da vidim onda šta će se dogoditi. Za pomoć "de sulfatora" mislim da to u mom kraju nema niko pa onda šta im bog da.

Siera је рекао...

Ovu Toplu "tretiram" već 25 sati minimalnim punjenjem e još kad bi to znao koliko je to u Amperima bilo bi super, mereno unimerom pokazuje mi konstantno da ispravljač puni 12,10v to je na minimumu stavljen, ako bi ga pojačao ide na 12,8.
Dal' ima nade za njega ?

Djuro је рекао...

Prvo, dozvolio si da se potpuno isprazni akumulator, kako kažeš na 0 volti. To je jednako (skoro) potpunom uništenju akumulatora.I sad tražiš pomoć od mene?! Nisam vidovit, ne posedujem takve mogućnosti. Ne znam koliko je u takvom potpuno ispražnjenom stanju stajao akumulator. Sve duže od 2-3 dana predstavlja veliku opasnost. Drugo, ako ti ne znaš kojom strujom ga puni taj punjač, kako bih ja odavde znao koliko bi još trebalo da bude priključen???!!! Žao mi je, ali tu sam nemoćan.
P.S. Nisi jedini koja traži ovakav ili sličan savet. I svima isto odgovorim kao tebi. Tvoj slučaj bi bio sličan kao kad bi zvao mehaničara preko telefona ili na ovaj način, i rekao mu da se nešto čuje, neki zvuk koji nije uobičajen iz motora, kad se pređe neka određena brzina. Šta misliš, da li bi ti rekao da moraš da doteraš vozilo kod njega na servis, da ga detaljno pregleda i vidi u čemu je kvar?
Mislim da sam bio više nego jasan.

Siera је рекао...

Jasan mi je Vaš odgovor, pretpostavlljam da je sa tako niskim naponom akumulator bio 7-10 dana, već 27h je na tom punjenju minimalnom

[URL=http://s1142.photobucket.com/user/siera9/media/IMG_0290.jpg.html][IMG]http://i1142.photobucket.com/albums/n603/siera9/IMG_0290.jpg[/IMG][/URL]

Sad ne znam ima li svrhe da to pojačam na max. Inače po ovim podacima sa ispravljača Ja neumem da zaključim koliko bi punjenje bilo u amperima. A ako bude crko pa o njegovu glavu da smo živi i zdravi nije ni prvi a verujem ni zadnji.