Странице

субота, 17. јануар 2015.

Ako vam ovako izgleda akumulator... Nije dobro. Nikako!!!

Prošle godine, čovek koji prati svo ovo moje pisanje i pokušaje da rešim razne zablude i misterije oko akumulatora, kojih ima u neograničenom broju, predložio mi je da napišem knjigu o svemu ovom što radim dugi niz godina. U prvom trenutku mi je bilo malo neozbiljno tako nešto, takav predlog. Ko sam ja da mogu da se upustim u takav poduhvat? Ko bi to čitao? Međutim, u kasnijoj razmeni pisama sa njim, video sam da ipak tako nešto nije nemoguće i van mog sveta. Pošteno govoreći, nisam završio školu koja je ima veze sa elektrohemijom (doduše, ima nekih koji nisu završili nikakvu školu pa su uspešni ljudi, a ima o onih drugih...), ali mi dugogodišnje iskustvo i godine potrošene na rad sa raznim vrstama akumulatora (ne samo olovnim) daju za pravo da tako nešto (možda) uradim u nekom narednom periodu (ovo "u narednom periodu" je omiljena izreka naših političara...). I još mi je predloženo da sve što radim faktografski zabeležim i dokumentujem. Što kaže narod "nema laži, nema prevare"! Ko bi mi verovao da mi je na servis došao akumulator star 14 godina!!!???
Tako sam slikao i dva akumulatora koji imaju naduveno kućište.
Ovo je već opasan simptom.
Moram OPET da se vratim na tu, nebrojeno puta pomenutu, sulfatizaciju. Dakle, produkt rada (pražnjenja) olovnog akumulatora je olovo sulfat. On i nije opasan ako se odmah nakon pražnjenja vrati u elektrolit-čitaj ako se odmah napuni akumulator. Međutim, SAMO posle 2-3 dana stajanja u poluispražnjenom ili još gore ispražnjenom stanju kristali olovo sulfata prelaze iz amorfnog (mekanog) u kristalno stanje. Tada nastaju kristali trećeg reda koje je (skoro) nemoguće razbiti i vratiti na njihovo mesto-u elektrolit, što bi narod rekao "kiselinu". Dakle, posle tog vremenskog period ti kristali se "ujedinjuju" (za ovu pojavu ima tačno naučno obašnjenje ali je to običnom čoveku nebitno) i stvaraju se još veći kristali (na mikroskopskom nivou). Njihova površina je velika i ZAUZIMAJU TRI PUTA VEĆU ZAPREMINU u odnosu na aktivni materijal(npr. čisto spužvasto olovo na negativnoj ploči, koja je inače mnogo problematičnja za oporavak i desulfatizaciju nego pozitivna ploča). Zbog te zapremine ploče se naduju, iskrive, kućište poprima oblik kao na donjim slikama. Ovo veoma lako dovodi do probijanja separatora koji razdvaja ploče i tako da je u 99% slučajeva kratak spoj neminovan. Pravac-reciklaža.
Sad ono što zanima narod...
Zašto?
Ma, nema tu nikakve filozofije. Takvi akumulatori su oni koji su stajali u vozilima koja se dugo ne koriste a nije skinuta klema i elektronika troši malu struju. Već sam nekoliko puta pojasnio da je mnogo opasnije dugotrajno pražnejnje malom strujom nego ono koje je usledilo nakon kratkog perioda velikom jačinom struje.
Dakle, takvi akumulatori su iz vozila koja se ostave u garaži (na primer), ne skine se klema, i ne voze se mesecima ( i za tako nešto postoji veoma efikasan lek ali neću sad o tome). Ili ono što mene veoma često "obraduje", takvi akumulatori su sa auto placeva. Prvo je vozilo tamo negde stajalo mesecima (Nemačka, Italija...), pa je uveženo. Nakon toga je ponovo stajalo još 2-3 meseca kod nas...
Kod mene ne fali igranke nikad.
Kao što rekoh, knjigu mogu da napišem.
Komotno.
Ali, sve ovo je tek vrh ledenog brega, šta sve dolazi na servis kod mene.
"Ako koza laže rog ne laže", zato evo slika...


Malo zapažanje...
Poslednja slika pokazuje "ISPRAVAN" akumulator.
Pa tako kaže "OKO"!!!!!!
He, kako sve mangupi zaluđuju narod...

13 коментара:

Анониман је рекао...

Malo ga treba opaliti macolom od dvi kile po toj izbocini i eto ga ko nov :)

Citam na netu da olovni akumulatori mogu ekplodirati.Kako se oni mogu dovesti u stanje ekplozije kada nemaju reaktivne komponente u sebi kao litijski akumulatori.

Djuro је рекао...

To sa macolom probaj na tvom akumulatoru. I videćeš posledice....
Što se tiče eksplozije olovnih akumulatora... Očigledno da ne poznaješ princip rada kod njih. Da znaš o čemu se radi, znao bi da se prilikom punjenja (svejedno da li je alternator ili klasičan punjač) izdvajaju gasovi, kiseonik i vodonik. Svaki od njih posebno je veoma zapaljiv. A zajedno čine veoma opasnu kombinaciju gasova koja se zove "praskavi gas". Ta kombinacija je veoma zapaljiva i eksplozivna. Mnogo puta se desilo da "inteligencija" upaljačem proverava šta se dešava u akumulatori... I na kraju sve ode u tri lepe.
Zato, miš u šake, i traži po internetu šta je to praskavi gas i zašto je on veoma opasan. A možeš da nađeš i nebrojene slike eksplodiranih akumulatora.

Unknown је рекао...

Postovani Miso,
imas li ikakva iskustva sa PowerBatt tecnoscu za oporavak akumulatora.
Pozdrav
Mladen

Djuro је рекао...

Ne! Prema hemikalijama imam OGROMNU REZERVU što se tiče mogućnosti oporavka-desulfatizacije. Za sve ove godine sam naišao na neverovatne količine hemikalija i postupaka koji kažu da uspešno popravljaju akumulatore. Od toga nije tačno -NIŠTA!!! MgSO4, EDTA (Etilen diamin tetra sirćetna kiselina-organska kiselina koja služi, između ostalog za konzervaciju hrane), CdSO4 (donekle pomaže ali je VEOMA kancerogen), NaSO4 (imam ga u mojoj laboratoriji nekih 1,5Kg, probao, nešto pomaže ali slabo)... Da je to tako prosto, a to stalno i stalno napominjem, ne bi mnogi naučnici tukli glavu oko desulfatizacije i oporavka olovnih akumulatora. I opet kažem, mnogo veći problem je korozija nego sulfatizacija. A koroziji su STRAŠNO skloni svi kalcijumski akumulatori. Zato su antimonski a naročito hibridni (Ca-Sb)-zakon!!!
Koliko sam upoznat sa tom hemikalijom, ona može da se nabavi u slovačkoj. Dobio sam posrednu informaciju (ali veoma tačnu) da je čovek koji je to koristio, nije bio baš zadovoljan. Inače, nakon sipanja te hemikalije u ćelije, stvara se strašno burna reakcija. Mogu za zamislim kakvi se gasovi i (eventulno) otrovi razvijaju!!! I još, koliko se sećam, samo se sipa to čudo u ćelije i -GOTOVO!!! Popravljeno!!! Ma nije nego. MOŽDA, ali samo možda pomaže (neću ni ja da budem isključiv), ali moje iskustvo kaže da mora tu i elektronika da umeša prste. Mora se uključiti na neki punjač, ne može to baš tako lako. Tako jedino. Pa će onda biti nekog benefita. Ovako, samo sipaš hemiju, i voziš... Neće da mogne. Prosto ne verujem u tako nešto. Nemoguće je dodavanjem samo jedne hemikalije "izvući" napolje sulfate koji su duboko u pločama. Naročito kod trakcionih akumulatora. Tu su ploče debele po 7 mm. Toliko mogu da kažem o toj hemikaliji.
Živeli!

sava је рекао...

Poštovani,
Pratim izvesno vreme Vaše pisanije na blogu do koga sam došao preko Steve Stalkera. Ovog puta imami jedno pitanje:
Auto: Suzuki 1.6 16V, 1997, najniži nivo opreme,
Akumulator: Black Horse 12V 45 Ah, star 3 godine (originalni u vozilu bio Denso (mislim) 12V 28 Ah, "asia"
Akumulator pokazuje znake starenja, ploče su se istanjile a separatori su više nekako iskrivljeni. Za vreme proteklih hladnoća pokazao slabije okretanje anlasera, skinut i stavljen na punjač DHC 5A, punio ga izvesno vreme a zatim pokazao da je akumulator u kvaru. Prebacio ga na kineski punjač, napon punjenja postepeno dostigao 15,8 V, struja punjenja se kretala od 1,5 - 1,0 A, vreme punjenja skoro 12h.Posle 12 h pokazao napon od 12,5 V, od tada okreće perfektno, drži napon nakon stajanja od 24h na 12,4V.
Problem je u tome što sada u vožnji sa upaljenim farovima napon punjenja nije više 14,2-14,3V već 14,4-14,5V. Da li ovakav napon može da šteti uređajima na vozilu, prvenstveno mislim na kompjuter koji upravlja kontrolom rada motora, pa ga treba menjati ili se akumulator može dalje koristiti pošto za sada opslužuje auto "normalno".
Hvala na odgovoru. Veliki pozdrav.Sava.

Djuro је рекао...

Pozdrav i tebi Savo!
Dobro pitanje u moru onih koja se skoro svakodnevno pojavljuju, više ih i ne čitam, sramota me je i da objavim šta me sve ljudi pitaju.
Naravno da nećeš oštetiti uređaje na svojim kolima. Taj napon je na granici i to gornjoj, oko 14,4V. Šta više, taj povećani napon pogoduje akumulatoru jer se bolje dopunjava. Naravno, nemoj da zaboraviš da ga bar 3-4 puta u toku godine dopuniš jer alternator to ne može propisno da uradi pošto služi samo za održavanje elektro sistema u vozilu.
Sve u svemu, nemoj da brineš, nije to veći napon nego što bi trebalo. Prati ga, povremeno premeri unimerom da vidiš da li je još u tim granicama.
Međutim, ovde nešto moram da primetim...
Na ovom tvom akumulatoru se pokazalo nešto o čemu ja stalno pišem, ponavljam, sam sebi sam dosadio...
Daleko od toga da je taj DHC punjač loš. Ni slučajno!!! Međutim, ti "inteligentni" punjači (ko ih samo tako krsti?!) nemoju mogućnost da napune akumulator većim napn od nekog zadatog, a to je u najboljem slučaju 14,7 V. TO JE MALO ZA KLASIČAN OLOVNI AKUMULATOR. OLOVNI AKUMULATOR "TRAŽI" DA SE POVREMENO KONTROLISANO PREPUNI, A TO SI TI URADIO. Najbolji i najefikasniji način za desulfatizaciju, to mogu da kažem posle stotina tona olova koje mi je prešlo preko ruku, je upravo to: veliki napon, mala struja. Sigurno da taj kinseki punjač ne može ni da prismrdi tom "inteligentnom". Međutim, upravo taj veliki napon a mala struja je razbila sulfate, skinula ih sa ploča i vratila u elektrolit. Međutim, neće narod to da shvati, a proizvođači "inteligentnih" punjača ne idu iznad 14,4V jer se plaše da će izvetreti voda zbog elektrolize i da će ploče ostati suve. Potremno je nedelju dana držati akumulartor na velikom naponu i struji da bi se to stvarno desilo. I ako se to desi, veoma lako se dolije voda i sve je kao i pre!!!
Da skratim...
Dopunjavaja redovno akumulator, proveravaj elektrtolit takođe. Čuvaj taj DHC punjač. Možeš osnovno punjenje na njemu da obaviš pa prebaci na taj kineski još nekoliko sati na tom većem naponu. Ako tako budeš radio, služiće te taj akumulator još mnogo godina. U to mogu da budem siguran 100%.
Živeli!!!

Unknown је рекао...

Мени смрди да је тај акумулатор можда у кратком споју. Исти такав сам имао блек хорс, исто га пунио кинеским пуњачем када није хтео да пали. Тачније, није баш кинески, него је доста стар. Нисам тад имао овај тзв паметни. Углавном, исти ми је напон приказивао ко и теби. На 12,4 је спадало и кад је хладније морао је да иде на пуњач. Испоставило се да је једна ћелија у кратком споју. Провери густину електролита у свакој ћелији, никад се не зна. Једна занимљивост је да је тај мој стари акумулатор и даље у употреби. Користи га лик којем сам продао ауто, али сваки пут кад негде иде, он га претходно стави на пуњење и онда пали из прве. Површинска напуњеност је чудо :)

5678 је рекао...

Miša,sjecam se da si stalno govorio o stratifkaciji kiseline na dno kucista,sto unistava ploce.Preporucio si punjenje sa 15v da bi se to izmjesalo.Malo lutajucu jutubom naleti na ovaj video,ko ce drugi nego svabe.Rjesili taj problem sa par komada plastike,ne znam jesili upoznat s tom inovacijom.Evo video o tome,mada je na njemackom,ali lako je skontati kada su oni sve to vizualno objasnili.

https://www.youtube.com/watch?v=0sKPj27mh2I


Naletio sam jos na dva videa
kao se u nepalu prave home made akumulatori od pocetka do kraja,zanimljivo za pogledati.

https://www.youtube.com/watch?v=MOTFBDLziHI

https://www.youtube.com/watch?v=XSn0UuuHD_A

Pozdrav.

Djuro је рекао...

Nemoj da si naivan i da misliš da proizvođači akumulatora ne znaju za to. Samo, gde je tu isplativost za proizvođača ako se stave te pločice? Šta će fabrika da radi? Zato ja dajem savete kako da se produži vek akumulatoru uz pomoć onih sredstava koje običan čovek ima. Postoji veoma sličan primer od pre nekih 20-25 godina. Naime, veliki američki proizvođač akumulatora "Interstate" je ubacivao veoma malu količinu natrijum sulfata u ploče prilikom proizvodnje akumulatora. Takvi akumulatori su odmah u startu trajali 2-3 godine duže nego oni bez te hemikalije (imam je nekih 1,5 Kg u radionici). Razumeo?
Naravno, prestali su sa tom "poslovnom politikom" ubrzo jer je jednostavno bila neisplativa. Oko akumulatora se obrću ogromni novci, u pitanju su desetine milijardi dolara. To više nema veze sa hemijom i tehnologijom.
Što se tiče ovih ljudi mogu samo da kaže da ih NAJISKRENIJE ŽALIM.
Rade bez ikakve zaštitne opreme, rade sa olovom koje je VEOMA KANCEROGEN ELEMENT. Kad olovo uđe u krv više ne izlazi. Olovo dovodi do uništavanja DNK materijala i do rađanja mongoloidne dece. Olovo dovodi do stvaranja svih mogućih vrsta raka. Naravno, nije opasno ako samo stoji ali ako se topi, stvaraju se IZUZETNO opasni oksidi koji direktno utiču na mozak i genetski materijal.
Iskreno, za žaljenje.

Анониман је рекао...

Mene interesuje ako biste mogli da mi date savet sta raditi s ovim i da li ce imati posledice kad se sanira i kako moze? Po meni ovo bi se moglo resiti posto i fabricki ima blizu otvor za izlivanje u slucaju da se podigne nivo vode, akumulator je star svega nekoliko meseci(naravno sad sam izgubio pravo na garanciju) a do ovog je doslo zbog kleme koja je oksidirala i verovatno se grejala prilikom verglanja a klema je bila je dotacala plastiku, tacnije onaj deo nazad gde se srafi provodnik. Evo i slika.

http://i.imgur.com/8Kth22N.jpg

[URL=http://www.igreklik.com/slike/viewer.php?file=61084584670103076591.jpg&file_imgur=8Kth22N.jpg][IMG]http://i.imgur.com/8Kth22Ns.jpg[/IMG][/URL]

Djuro је рекао...

Još jedan dokaz da loši kontakti mogu da naprave havariju. Probaj sa pištoljem za plastiku, ta plastika je neutralna, ne reaguje sa kiselinom. Imam ga u alatu, služi mi da nešto zalepim a da nije potrebno da drži mnogo mehaničkog napona. Nemoj da koristiš silokonski lepak, ne znam da li reaguje sa elektrolitom. Toliko mogu da pomognem sa ovog mesta.

Анониман је рекао...

Da da jos jedan dokaz o kojem ste govorili na svom blogu.

Resio sam lemljenjem slicne plastike u debljem sloju pa onda to lepo osmirglao, mislio sam posle i tim stapicima ali kad sam zavrsio ispostavilo se da nije potrebno, evo i slike.

[url=http://postimg.org/image/539lgozrv/][img]http://s25.postimg.org/539lgozrv/IMG_20150302_192238.jpg[/img][/url]

[url=http://postimg.org/image/qbn9y4e8r/][img]http://s25.postimg.org/qbn9y4e8r/IMG_20150302_201511.jpg[/img][/url]

[url=http://postimg.org/image/3phyle0ij/][img]http://s25.postimg.org/3phyle0ij/IMG_20150302_201535.jpg[/img][/url]

Анониман је рекао...

Posto sam pogresio nacin postavljanja linkova slike evo ispravnih

http://postimg.org/image/539lgozrv/

http://postimg.org/image/qbn9y4e8r/

http://postimg.org/image/3phyle0ij/